fbpx
Cerca

Vinagres especials de la Val d´Aran

Amb una part de la seva sidra fabriquen vinagre amb l’ajuda de “mare de vinagre autòctona” que han anat cultivant durant els últims anys. Aquestes colònies de bacteris de vinagre salvatge transformen, a poc a poc, la sidra en vinagre. És un procés que inicien en barriques de roure a la primavera i que dura diversos mesos fins que tot l’alcohol és transformat en vinagre. És un vinagre suau, de color daurat, amb un gust molt equilibrat. En aquesta transformació no intervenen amb cap afegit.

Un cop el vinagre està prou madurat, fan diversos macerats:

  1. Amb poma fresca – vinagre fresc i suau,
  2. Amb maduixa fresca – dóna una coloració vermell natural atractiva a més a més del gust de maduixa,
  3. Amb flor de saüc – gust intens,
  4. Amb fonoll – molt bon aquest aroma per amanides, les flors i les fulles són l’ampolla,
  5. Amb bitxo – el vinagre més fort i picant, un troç de bitxo assecat a l’ampolla salta a la vista.

Aquests, juntament amb el vinagre de sidra normal, els comercialitzen en ampolles de 0,25 l.

Sobre Arantast

Arantast funciona des de l’any 2008. Es dediquen parcialment a la revalorització d’arbres fruiters a la Val d’Aran. Els uneix la il·lusió de recuperar i reaprofitar una àrea de l’agricultura aranesa que corre perill de desaparèixer: ELS FRUITERS. Intenten identificar i conservar almenys una part del ric patrimoni d’arbres fruiters existents a la vall. Per això, a més a més de cuidar arbres vells, gran part dels seus esforços els dediquen a la multiplicació de varietats antigues per empelt. 

La majoria dels pomers i pereres restants mostren, amb una mica de cura, una salut envejable. Antigament, especialment al Baish Aran, van haver-hi importants plantacions de fruiters. A la població de Les s’elaborava amb una gran premsa, suc de poma que després es transformava en sidra. No s’inventen res de nou, els fa il·lusió d’aprofitar i conservar el variat legat de bona fruita, perfectament adaptat al seu medi, i convertir-la en productes agroalimentaris de primera qualitat. Això és possible perquè no fa falta l’ús de fitosanitaris en prats fruiters de muntanya amb les varietats tradicionals.Tenen més d’un centenar de joves pomeres, pereres i pruneres empeltades amb varietats antigues o tradicionals per plantar. Per la continuïtat de la iniciativa és vital, que es faci un ús de la fruita que compensi la feina: per això, recullen les pomes d’arbres sense cap mena de tractament, per elaborar suc, sidra i vinagre que realment aportin un benefici per la salut.A més, són membres “Slow Food”, en concret del Convivium Ribagorça. També formem part de la marca Garantia Val d´Aran, per això anualment es realitzen analítiques de les seus productes.

També elaboren sidra i mostassa.

building Propi o treballes aquí? Reclama ara! Reclama ara!