fbpx
Cerca

La Sidra dels Pirineus

Arantast ofereixen quatre classes de sidra. Totes estan fetes de varietats tradicionals sense regadiu ni additius. Els arbres no han estat tractats amb cap mena de fitosanitaris. No tenen el segell de cultiu ecològic perquè recolleixen les pomes de nombroses finques particulars de la Val d’Aran i de comarques pirinenques veïnes.

Abans de premsar les pomes seleccionades, les renten i les repassen a mà, per assegurar-se que no processen cap fruita en males condicions. Després de la maceració i d’exprimir el most, segueix la lenta fermentació en dipòsits d’acer inoxidable o barriques de castanyer. Només amb una lenta fermentació tranquil·la, prolongada, poden conservar i potenciar els aromes del most. És necessari que el fred calmi la reproducció dels llevats salvatges de la mateixa poma. Per aconseguir-ho de manera natural, la Val d’Aran amb els seus llargs hiverns, és un lloc idoni. Així, durant els mesos d’hivern la seva sidra madura a poc a poc fins que arriba el moment d’embotellar, entre els mesos d’abril, maig.

Durant el maneig de la seva sidra, transvasaments, embotellament, donen importància a treballar amb la caiguda del líquid per gravetat, així eviten moviments bruscos. Embotellen quan encara resten uns mil·ligrams de sucre a la sidra, d’aquesta manera, els llevats continuen transformant la fructosa restant en alcohol i CO2 natural.

Per això, la seva sidra no requereix de ser escanciada. Un cop alliberat el tap, es desenvolupen les bombolles de gas només omplint el got. Això dóna molta frescor a les seves sidres que, al fons de l’ampolla, per la pressió, mantenen una zona de micro partícules en suspensió que no acaba d’assentar-se al fons. No es tracta de sediments.

Com que produeixen petites quantitats, poden assegurar una elaboració sense utilitzar cap additiu, la seva sidra és 100% natural, inalterada. Això ho remarquen a l’etiqueta : “No conté sulfits”.

Quatre tipus de sidra

Les ampolles de 0,75 l estant identificades i numerades a mà en un requadre de l’etiqueta. El tap és de suro natural (no aglomerat).
Poden oferir quatre sidres diferents:

  1. Una mescla de pomes tradicionals amb algunes varietats amargues, fermentat en dipòsit d’acer inoxidable. La sidra amb color daurat, té molt cos, olor i aroma afruitats, fresca, al final repunta un to amarg. Disponible en ampolla de cervesa transparent 0,33 l amb tap negre o en ampolla de vidre verd de 0,75 l amb tap de suro natural personalitzat amb el nostre segell.
  2. La sidra estil basc sense transvasament. Fermentada en barrica de castanyer. La sidra amb més personalitat, molt transparent, on s’expressen bé els llevats salvatges. Només en ampolla de 0,75 l amb tap de suro natural personalitzat amb el nostre segell.
  3. De varietats sobretot de l’Alta Ribagorça, criada en barrica de castanyer de 300 l.
  4. Sobretot de varietats tardanes de la Val d’Aran, elaborada en barrica de castanyer de 600 litres. La sidra més fina i més deliciosa, olor molt afruitat i agradable, bon equilibri entre aromes més dolces i una amargor poc dominant. El punt just de CO2 natural. També l’ofereixen en ampolla de 0,33 l.

Els Fruiters

Arantast funciona des de l’any 2008. Es dediquen parcialment a la revalorització d’arbres fruiters a la Val d’Aran. Els uneix la il·lusió de recuperar i reaprofitar una àrea de l’agricultura aranesa que corre perill de desaparèixer: ELS FRUITERS. Intenten identificar i conservar almenys una part del ric patrimoni d’arbres fruiters existents a la vall. Per això, a més a més de cuidar arbres vells, gran part dels seus esforços els dediquen a la multiplicació de varietats antigues per empelt. 

La majoria dels pomers i pereres restants mostren, amb una mica de cura, una salut envejable. Antigament, especialment al Baish Aran, van haver-hi importants plantacions de fruiters. A la població de Les s’elaborava amb una gran premsa, suc de poma que després es transformava en sidra. No s’inventen res de nou, els fa il·lusió d’aprofitar i conservar el variat legat de bona fruita, perfectament adaptat al seu medi, i convertir-la en productes agroalimentaris de primera qualitat. Això és possible perquè no fa falta l’ús de fitosanitaris en prats fruiters de muntanya amb les varietats tradicionals.Tenen més d’un centenar de joves pomeres, pereres i pruneres empeltades amb varietats antigues o tradicionals per plantar. Per la continuïtat de la iniciativa és vital, que es faci un ús de la fruita que compensi la feina: per això, recullen les pomes d’arbres sense cap mena de tractament, per elaborar suc, sidra i vinagre que realment aportin un benefici per la salut.

A més, són membres “Slow Food”, en concret del Convivium Ribagorça. També formem part de la marca Garantia Val d´Aran, per això anualment es realitzen analítiques de les seus productes.

També elaboren vinagres i mostassa.

building Propi o treballes aquí? Reclama ara! Reclama ara!

Gracies per la subscripció

There was an error while trying to send your request. Please try again.