fbpx
Cerca

Una mostassa única

Elaboren una mostassa molt especial. Després de moltes proves s’han quedat amb una recepta en la qual la base són els seus productes. Tots els altres ingredients els compren de cultiu ecològic. Les llavors de mostassa groga les adquireixen d’un agricultor de Girona.

El dia de l’elaboració, molen els grans just abans de barrejar la farina resultant amb els altres ingredients, així, es perd el mínim d’aroma. Hi afegeixen: vinagres macerats de maduixa, poma, bitxo i fonoll, suc de poma pasteuritzat, poma crua, sal de mar, llavors de mostassa groga i marró, sucre de canya, concentrat de suc de poma, pebre “Tellicherry”, espècies. Tot això s’ha d’amassar bé, per aconseguir una massa semilíquida, ja que en els dies següents es fa més espessa. Durant un mes s’ha de remenar diàriament per aconseguir una maceració homogènia. Entre un i dos mesos està llesta per ser envasada en pots de vidre de 250 g. de contingut.

Arantast funciona des de l’any 2008. Es dediquen parcialment a la revalorització d’arbres fruiters a la Val d’Aran. Els uneix la il·lusió de recuperar i reaprofitar una àrea de l’agricultura aranesa que corre perill de desaparèixer: ELS FRUITERS. Intenten identificar i conservar almenys una part del ric patrimoni d’arbres fruiters existents a la vall. Per això, a més a més de cuidar arbres vells, gran part dels seus esforços els dediquen a la multiplicació de varietats antigues per empelt. 

La majoria dels pomers i pereres restants mostren, amb una mica de cura, una salut envejable. Antigament, especialment al Baish Aran, van haver-hi importants plantacions de fruiters. A la població de Les s’elaborava amb una gran premsa, suc de poma que després es transformava en sidra. No s’inventen res de nou, els fa il·lusió d’aprofitar i conservar el variat legat de bona fruita, perfectament adaptat al seu medi, i convertir-la en productes agroalimentaris de primera qualitat. Això és possible perquè no fa falta l’ús de fitosanitaris en prats fruiters de muntanya amb les varietats tradicionals.Tenen més d’un centenar de joves pomeres, pereres i pruneres empeltades amb varietats antigues o tradicionals per plantar. Per la continuïtat de la iniciativa és vital, que es faci un ús de la fruita que compensi la feina: per això, recullen les pomes d’arbres sense cap mena de tractament, per elaborar suc, sidra i vinagre que realment aportin un benefici per la salut.A més, són membres “Slow Food”, en concret del Convivium Ribagorça. També formem part de la marca Garantia Val d´Aran, per això anualment es realitzen analítiques de les seus productes.

També elaboren sidra i vinagres.

building Propi o treballes aquí? Reclama ara! Reclama ara!

Gracies per la subscripció

There was an error while trying to send your request. Please try again.