xef-watson-ibm

Watson és una eina en la qual IBM ha invertit més de 100.000 milions de dòlars des de 2011 i que ja està sent utilitzada en més de 17 sectors, 30 països i en 50 tipus de tecnologies diferents. Utilitza els sistemes cognitius, que permeten aprendre sobre la marxa, adaptar-se fins i tot al llenguatge natural i no només observar la informació que tenen davant, sinó també avaluar-la i prendre decisions basant-se ella. Entre les seves aplicacions més notables hi ha la lluita contra el càncer (ajudant a mapejar les dades dels pacients amb els possibles tractaments), la prevenció dels atacs diabètics (anticipant, mitjançant patrons, un possible pic d’hipoglucèmia fins a tres hores abans que succeeixi), ajudar a bancs i petroleres a ser més eficients o al sector educatiu, en el qual empreses com Cognitoys fan servir l’API de Watson per a crear tutors interactius capaços d’explicar qualsevol matèria als nens usant la intel·ligència millorada en el núvol d’aquesta tecnologia.

L’última matèria en afegir-se a aquesta extensa llista ha estat la gastronomia. Així, IBM ha ideat Xef Watson, una aplicació capaç d’aplicar la computació cognitiva a l’àmbit culinari. El sistema ha registrat ni més ni menys que 10.000 receptes de tot el món, classificables en fins a 300 tipus de plats diferents i 140 opcions diferents -des receptes per regions fins suggeriments per alérgicos-. D’aquesta àmplia base de dades, Xef Watson té l’habilitat de proposar-nos el menjar ideal segons els ingredients que tinguem a la nevera o els nostres gustos personals, adaptant les receptes populars.

A més, el sistema d’IBM pot suggerir-nos nous plats, a partir dels ingredients que li proposem i, el més sorprenent, ens dirà si els diferents aliments que hem seleccionat lliguen entre si i fan un maridatge sorprenentment interessant o si es tracta d’una idea funesta. En definitiva, Xef Watson serveix no només com una eina de suport a la cuina sinó també com a font de creativitat i noves idees a l’hora de posar-nos amb les cassoles i paelles.