mostra-formatges-sort

 

La Mostra de Formatges Artesans de Catalunya, té els seus orígens a Borredà, on s’organitzà per primer cop l’any 2009, amb la finalitat de donar a conèixer els formatges artesans elaborats a les comarques catalanes. Aquesta mateixa fórmula es va realitzar per primer cop a la localitat de Sort, l’any 2011, promocionat i organitza’t per ACREFA (Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà), l’ajuntament de Sort i la formatgeria local el Tros de Sort. La Mostra de Formatges Artesans de Sort ha anat consolidant-se any rere any fins arribar a la VIII edició que es celebra enguany, els dies 30 i 31 d’abril essent divendres i dissabte de Setmana Santa.

L’esdeveniment acull més d’una vintena de formatgeries que ofereixen el seu producte artesà, totes elles catalanes, és a dir un formatge de qualitat i del territori, valors que esdevenen una peça clau de la Mostra. A part de les parades, també es disposa de l’àrea de tast que dona l’oportunitat de degustar una àmplia varietat dels formatges presents al recinte firal, a més de poder acompanyar-ho amb vi del celler “El Batlliu de Sort” o bé cervesa artesana CTretze elaborada a Pobla de Segur,  begudes de la zona que també es poden trobar a les seves respectives parades.

Un altre punt fort de la Mostra de Formatges de Sort és el conjunt d’activitats programades durant tots dos dies, oferint diverses possibilitats d’esbarjo i entreteniment als visitants. Entre aquestes activitats troben aquelles més vinculades directament al món dels formatges com ara el taller infantil d’elaboració de mató que acosta de forma pedagògica als més petits  al procés d’elaboració d’aquest producte, l’activitat “tapa’t els ulls i tasta” que consisteix en una degustació de formatges a cegues i el tast de llet i formatge de cabra a càrrec de l’Associació Llet de Cabres Catalanes. Per aquells amb més gana, tampoc es poden pedre el rissotto popular solidari el divendres al migdia. Combinant el senderisme amb la cultura i la gastronomia també s’ofereixen les rutes guiades de Biu un Tros de Sort i la Gimcana de Sort que donen a conèixer  la vil·la i el seu entorn a més d’apropar el visitant als productes que s’hi elaboren.

Així doncs a la Mostra de Formatges Artesans de Catalunya de Sort hi podeu trobar tota una mescla d’ingredients que la converteixen en un esdeveniment d’entreteniment, festiu i gastronòmic força interessant com a proposta de pla per Setmana Santa tant per aquells que són amants del formatge o aquells que no ho són tant.

 

LLISTAT DE FORMATGERIES PARTICIPANTS A LA MOSTRA 2018

 1. Tros de Sort – Sort
 2. Formatges Artefor – Vilassar de Dalt
 3. Formatges Montllobé – Aitona
 4. Formatgeria Tòrrec – Artesa de Segre
 5. Reixagó – Olost
 6. La Cleda – Canovelles
 7. Roura Soler – Sant Pau de Seguríes
 8. Ubach Formatgers – Vic
 9. Formatgeria Valette – Sant Llorenç de Morunys
 10. Formatges Mas el Garet – Tona
 11. Formatges Muntanyola – Manresa
 12. Formatges Montbrú – Moià
 13. Formatgeria Muuu Beee – Ripoll
 14. Formatges de Ponent – Almacelles
 15. Formatgeria de Clua – Artesa de Segre
 16. Sant Gil de l’Albió – Albió
 17. Casa Mateu – Surp
 18. Serra del Tormo – La Torre de l’Espanyol
 19. Cal Majuba – Alàs- La Seu d’Urgell
 20. Formatgeria Riosta – Figaró
 21. La Peça d’Altron – Altron
 22. Formatges L’Oliva – Oliana
 23. Bauma – Borredà
 24. La Xiquella- Sant Esteve d’en Bas

 

mostra-formatges-sort-programa