unio-de-pagesos-protesta-llet

 

El sindicat Unió de Pagesos es va concentrar aquest dilluns a Figueres en contra del “abús” que pateixen les explotacions lleteres catalanes per part de les indústries lleteres del país com Danone i la Cooperativa Guissona.

Com a acte de protesta, el sindicat ha abocat 4.000 litres de llet en un camp erm d’una explotació de l’Alt Empordà en què la Corporació Alimentària Guissona ha decidit a última hora no recollir la llet. Tenint en compte les característiques peribles d’aquest aliment, ja que la llet crua ja no es pot consumir al cap de 48 hores sense haver passat per un tractament tèrmic, el ramader d’aquesta explotació s’ha vist obligat a llançar-la. Amb aquesta acció, Unió de Pagesos vol denunciar l’actitud abusiva d’algunes indústries làcties que han decidit deixar de recollir la llet als ramaders.

El responsable del sector lacti del sindicat, Joan Guitart, ha assegurat que la indústria li fa “la llei de l’embut”, amenaçant amb no comprar-los llet si no signen les condicions que els ofereixen. Guitart ha explicat que la desaparició de les quotes s’ha produït un excedent de llet que es veu accentuat pel veto rus i la baixada de la venda a la Xina, que ha fet ressentir als petits productors. En aquest sentit, Guitart ha sostingut que els grans productors de llet s’estan beneficiant ja que aquesta situació pot provocar que els petits es “vegin obligats a tancar” les explotacions i molts d’ells són nous.

Com a exemple ha situat a un petit productor de Vilabertran, a Figueres, a qui només es comprometen a comprar-li la llet durant els deu primers dies, el que li provoca un excedent que li suposa que només necessiti vuit de les 20 vaques que tenen en la explotació.