Arribats a l’equador de les festes, encara queden dies per amenitzar els menjar a taula. Galets, canelons o turrons sempre són alguns dels protagonistes. Aquí un recull de les tradicions culinàries per Nadal que mai poden faltar.

tradicions culinàries nadal

Tradicions culinàries per Nadal

Els galets
La sopa de galets és un dels plats típics del dia de Nadal. Aquest tipus de pasta que té forma de caragol de mar és genuïnament catalana. Sobretot, la versió gran, que és la típica que vesteix els dinars o sopars per les festes de Nadal.

Es coneix, que el seu origen rau en la necessitat de fer més petits els macarrons, per a poder agafar-los amb facilitat amb la cullera. La recepta d’una de les tradicions culinàries per Nadal exigeix un brou contundent, preparat a base de verdures, ocell o carn.

Els canelons
Els canelons s’uneixen a la sopa de galets com un dels plats típics del dia de Nadal. L’origen rau en el segle XIX de la mà dels cuiners italians que treballaven per a la burgesia de l’època. La recepta es va popularitzar entre totes les classes socials.

L’elaboració dels canalons és bastant laboriosa i s’ha popularitzat menjar-los en dies festius, com per exemple, per Sant Esteve a Catalunya. Segons la tradició, els canelons se serveixen l’endemà de Nadal per aprofitar les restes de l’escudella i el rostit nadalenc.

La recepta, aquí

El cava
Com qualsevol festivitat, una bona copa de cava mai pot faltar per brindar les noves aventures i el retorn de les visites familiars. Des del Nadal a la fi d’Any i fins i tot per Reyes, és l’època on les vendes es disparan significativament.

Són les seves bombolles? És l’aroma delicada o el color daurat de la majoria de les varietats? El cava s’ha convertit en la copa per excel·lència del Nadal.

Els neules
Són els dolços tradicionals de Nadal per excel·lència més antics de Catalunya. El rei Jaume I, Ramon Llull o al monestir de Santes Creus en menjaven.

La recepta és una fulla de pasta de farina en forma de canella. Avui dia, les neules s’han fet més llargs i es mullen en cava. A més, es poden trobar diverses varietats, de xocolata i farciments amb ingredients que van des del torró al formatge.

Els turrons
Es creu que l’origen àrab, tot i no saber-ho a ciència certa. Els ingredients habituals són d’ametlla, mel i ou però cada vegada apareixen nous sabors per innovar sobre un dolç ancestral de l’Edat Mitjana.

El raïm
Diu el refrany que menjar raïm en Cap d’any, porta diners per a tot l’any. De fet, de tots els menjars típics del Nadal, el raïm és un dels més nous. Fa tan sols un segle d’antiguitat que s’acostuma a acompanyar les campanades de Cap d’any amb grans de raïm.

El tortell de Reis
El pa de pessic per excel·lència és el tortell de Reis. Té forma d’anella, amb fruita confitada i farcit de massapà, crema o nata. La gràcia d’aquest dolç radica en el fet que porta amagada una fava i una figureta de rei. Qui trobi la fava haurà de pagar el tortell, mentre que qui descobreixi la figureta serà coronat rei.

Et recomanem:

La innovació pastissera assaboreix el Nadal