La Cooperativa Agrària Espluguenca elabora l’oli d’oliva verge extra Spelunca, amb DOP Les Garrigues al municipi de l’Espluga Calba. Es tracta d’un oli excepcional produït a la manera tradicional amb un sistema de premsat que garanteix la conservació de les seves propietats biològiques i organolèptiques.
La baixa acidesa d’aquest oli, entre 0,08 a 0,12, fa que sigui reconeguda la seva excel·lència pels mes exigents gourmets i es consideri entre els millors olis del món. Ha estat guardonat per la D.O. Les Garrigues per la seva qualitat i va aconseguir premis a la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra de les Garrigues els anys 2007 i 2009, en la categoria de fruitat verd dolç.
El seu oli es fa 100% amb olives arbequines, recollides diàriament a mà directament del arbre, en el seu punt òptim de maduració. Són portades a la cooperativa pel propi pagès sense intermediaris.
L’Spelunca té tonalitats verdoses a l´inici de campanya i tal com va madurant l´oliva agafa un color mes daurat. El primer oli que s’elabora és el fruitat, de tons més verds, amb cos i sabor amb connotacions d´herba, amb gust d´ametlles verdes i un toc salvatge a bosc. Després tal com avança la campanya l’oli es torna daurat i més dolç, agafa un regust i aroma a fruita madura, conservant un toc lleugerament amargant i picant al final.
Una cooperativa amb orígens reivindicatius
La història de la cooperativa data de l’any 1957, quan un grapat pagesos, cansats de portar els seus fruits als comerciants i rebre un baix preu, van decidir formar la cooperativa. Es van establir en un petit local que havia estat un antic molí. Eren temps molt difícils i amb molta feina i esforç van comprar un terreny i construir una primera nau. Des de llavors han anat ampliant i modernitzant les instal·lacions i la maquinaria. En l’actualitat integren la cooperativa uns 160 socis.