990_1498720375rosales

La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha finalitzat, aquest divendres passat, l’alliberament de més de 115.000 exemplars d’anguiles (Anguilla anguilla) destinades a la repoblació . En primer lloc, segons informen des del DARP, es van alliberar 75.000 d’aquests exemplars a l’Ter al seu pas per les poblacions d’Ullà, Verges i Palomares, i en una segona fase, es van deixar anar la resta, 40.000, a les llacunes de la Tancada i l’Encanyissada del Delta de l’Ebre.

Aquest alliberament, que s’ha encomanat a l’empresa pública Forestal Catalana SA, forma part de les actuacions previstes en els Plans de Gestió de l’Anguila Europea, que tenen per objectiu garantir la recuperació de les poblacions d’aquesta espècie. Les anguiles alliberades tenien un pes comprès entre 1 i 3 grams. Amb aquesta iniciativa s’espera incrementar la població d’aquesta espècie i afavorir que els alevins arriben a la seva fase adulta i puguin migrar.

El DARP recorda que, per decisió de la Comissió Europea, el 2010 van ser aprovats els Plans de Gestió de l’Anguila Europea (PGA) amb l’objectiu de reduir la mortalitat antropogènica i aconseguir a llarg termini un retorn a la mar d’almenys el 40% de la biomassa d’anguiles europees respecte als seus nivells originals.

Entre la bateria de mesures tècniques previstes en els PGA, els alliberaments d’exemplars d’anguila amb efectes de repoblació constitueixen una de les mesures de participació dels pescadors en el manteniment de les poblacions. La Confraria de Pescadors de Sant Pere de Tortosa i Sant Carles de la Ràpita, la Confraria de Pescadors de la Mare de Déu del Carme de Sant Carles de la Ràpita, la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Deltebre i l’Associació de Pescadors Professionals d’Angula de Sant Jaume d’Enveja a les terres de l’Ebre, així com les confraries de Roses, la Estartit i l’Escala a les comarques de Girona, són les entitats autoritzades per a la pesca d’angula a Catalunya. Totes elles participen en el programa de repoblació, de millora de la gestió de la pesquera i de sostenibilitat del recurs dins dels Plans de Gestió de l’Anguila Europea.