Un arròs 5 estrelles

 

Ingredients per a la recepta (6 persones)

  • 500 g d’arròs carnaroli de Lo Nostre Arròs
  • 600 g de botifarra de Porc de Palou
  • ¾ de tassa de vi negre
  • ½ fils culleradeta de safrà
  • 1 ceba blanca gran, picat el més finament possible
  • 3 cullerades d’oli d’oliva
  • 1 cullerada de mantega
  • 5 tasses de brou de carn
  • Sal i pebre acabat de moldre negre
  • 1 tassa de pèsols congelats, descongelats
  • 30 g de mantega, extra
  • ½ tassa de formatge parmesà acabat de ratllar, una mica més per servir

 

Elaboració de la recepta

  1. Col·locar el vi negre en una cassola petita i portar a ebullició.
  2. Apagar el foc i afegir el safrà, posar la tapa a l’olla i deixar que el vi i safrà infonin.
  3. Tallar les botifarres en trossos d’uns 2 cm.
  4. Posar el brou en una cassola i portar a foc lent. Escalfar 2 cullerades d’oli en una cassola gran a foc mitjà i afegir les botifarres. Cuinar, remenant sovint fins que les botifarres es daurin. Retirar amb una escumadora i reservar. A la mateixa paella afegir l’altra cullerada d’oli i la mantega.
  5. Quan es fongui la mantega afegir la ceba i una mica de sal i cuinar fins que estigui transparent i tendra. Pujar el foc una mica i afegir el vi negre i la barreja de safrà. Portar a ebullició, raspant qualsevol residu de la part inferior de la safata i deixar que la bombolla de distància fins que es redueixi a la meitat.
  6. Afegir l’arròs i cuinar, remenant fins que tots els grans estiguin ben coberts i el vi gairebé s’hagi evaporat. Afegir el brou de coure a foc lent un cullerot alhora, remenant constantment i esperar que l’acció s’evapori abans d’afegir el següent cullerot. Retoqueu de sal al gust.
  7. L’arròs ha d’estar gairebé llest i una última addició de valors ha de portar el seu arròs al nivell perfecte. En aquesta etapa, afegir les botifarres a l’arròs i acabar la incorporació dels ingredients.
  8. Quan tot el brou s’ha utilitzat afegir la mantega extra i parmesà i remenar molt vigorosament en l’arròs, aquest procés s’anomena mantecato i és el que realment ajuda a aconseguir la consistència cremosa de risotto.
  9. Afegir els pèsols i donar-li un volta més. Retirar del foc i posar una tapa sobre l’olla i deixar la resta del risotto durant uns minuts. Servir i menjar immediatament amb una mica de formatge parmesà ratllat extra.

 

Maridatge

Podeu acompanyar aquest plat amb un Merlot Syrah 2015 d’Avgvstvs Forvm, un vi negre amb un lleuger pas per barrica, exemple de la juventut més ardent i d’una viva i fresca combinació de fruits vermells madurs i moltes notes florals.

Merlot-Syrah-2016

Recepta extreta de: https://mustardwithmutton.com/2012/11/19/sausage-saffron-risotto/