recepta-gourmet-lluç-a-la-catalana

Catalana i exquisida a parts iguals

 

Ingredients per a la recepta (4 Persones)

  • 4 Filets de lluç
  • 3 Patates mitjanes
  • 2 Gots d’oli
  • 1 Ceba gran
  • 1 Gra d’all
  • 12 Cullerades de pasta de tomàquet
  • 02 g de brins de Safrà del Montsec (8 – 10 Brins)
  • Pebre vermell
  • Farina
  • Sal
  • Pel brou curt
  • 1 ¼ l D’aigua
  • 1 Fulla de llorer
  • ¼ Got de vi blanc
  • ½ Ceba picada
  • Restes de peix (Cap, cua…)
  • Sal al gust

 

Elaboració de la recepta

  1. Poseu tots els ingredients del brou curt en una cassola a foc viu, quan comenci a bullir baixeu el foc a la meitat i deixeu-lo coure durant 20 minuts. Passeu-lo per un colador fi i reserveu-lo.
  2. Poseu els brins de safrà en mig got del brou que heu preparat i deixeu-los en infusió.
  3. En una paella escalfeu els dos gots d’oli i fregiu les patates pelades, netes, tallades a rodanxes no molt fines i assaonades amb sal. Retireu-les abans que es comencin a daurar i reserveu-les.
  4. Saleu els filets de lluç, passeu-los per farina i fregiu-los en el mateix oli de les patates, reserveu-los.
  5. Retireu l’oli de la paella, deixant només una mica que cobreixi el fons, afegiu la ceba i l’all finament picats. Quan la ceba comenci a prendre un color daurat, afegiu mitja cullerada de farina, sis cullerades de pasta de tomàquet -removent- i una culleradeta de pebre vermell. Sense deixar de remenar, afegiu-hi 3 tasses del brou curt i deixeu-ho coure durant 3 minuts. Retireu del foc, incorporeu-hi la infusió de safrà i passeu-ho pel passapuré.
  6. Cobriu el fons d’una cassola de fang o font de forn, amb la pasta de tomàquet restant, poseu-hi a sobre les patates i al damunt el peix. Incorporeu-hi la salsa i poseu-ho al forn prèviament escalfat a mitja temperatura durant 10 o 15 min. Serviu-ho en la mateixa font.

 

Maridatge

Podeu acompanyar aquest plat amb un vi DO Penedès de Dotzevins, un vi negre fresc, agradable, lleuger, aromes de fruita tropical i d’os (litxi, raïm, préssec i poma verda), amb notes d’almívar, golós i lleugerament anisat. Amb un pas per boca llarg i final persistent amb un toc d’eucaliptus.

do-penedes-dotzevins

Recepta extreta de: http://www.safradelmontsec.com/cat/receptes/merluza-a-la-catalana