El fricandó de vedella amb moixernons és un plat típic de tardor, sobretot perquè és l‘època de bolets. Un plat molt tradicional, d’origen provençal i català. Elaborat i consumit a Catalunya, sobretot en la Baixa Cerdanya, l’Alt Urgell, Berguedà i Andorra.
Tot un clàssic amb bolets de primera
Segurament, el fricandó s’associa a un plat rural, senzill i humil, i així ho va ser en els seus orígens, durant l’edat mitjana. Això no obstant, el fricandó va enamorar als nobles i va adquirir molta notorietat a mesura que s’introduïa a les zones urbanes.
La carn del fricandó va acompanyada de bolets i és aquí on comença el debat. Els més puristes, s’inclinen cap als moixernons, un bolet exquisit pel qual es pot arribar a pagar una autèntica fortuna pels primers exemplars. Altres, prefereixen els cama-secs. Nosaltres, ens posem una mica exquisits i us portem la recepta amb moixernons, a veure què us sembla.
Ingredients per a la recepta de Fricandó de vedella amb moixernons (4 persones)
- 1 quilo de vedella ECO del Pedraforca tallada fina
- 75 grams de moixernons de Bernau
- 550 grams d’aigua tèbia
- 1 ceba picada
- 2 tomàquets madurs triturats
- 1 bon raig de brandi
- 100 grams de vi blanc
- 2 alls
- Fulles de julivert
- Un grapat d’ametlles
- Dues galetes Maria
- Farina, oli i sal
Si ets productor, botiga o restaurant i et vols anunciar al Gourmet Català, clica aquí
Elaboració de la recepta de Fricandó de vedella amb moixernons
- Un plat molt tradicional i per gaudir en dinars familiars. Primerament, posarem els moixernons a remull en l’aigua tèbia. Mentre es remullen, salpimentem la vedella. Després la passem per la farina.
- Després, afegim oli en una cassola i fregim els talls de vedella fins que es daurin pels dos costats. Quan estiguin fets ho reservem.
- Una vegada ho tenim, passem al sofregit. En la mateixa cassola, traiem l’excés de farina i col·loquem la ceba picada i cou-la durant 20 minuts. Després, afegim el tomàquet triturat i continuem coent uns 15 minuts més. Ha de quedar ben sofregit i confitat. Afegim el brandi i que s’evapori.
- A continuació, afegim la carn de vedella a la cassola amb el sofregit. Colem l’aigua dels moixernons, i els afegim també a la cassola. Tirem el raig de vi blanc i l’aigua colada dels bolets per cobrir tota la carn. Afegeix les espècies que vulguis.
- Tapa la cassola i deixa coure a foc lent durant una horeta. Anem remenant sovint perquè la carn no s’enganxi.
- Mentre es va coent la carn, fem la picada. En un morter afegim els alls, el julivert, les ametlles i les galetes Maria. Els piquem fins que quedi una pasta. Finalment, quan la carn estigui feta després de l’hora, tirem la picada per el fricandó. Remena i deixa-ho coure de 10 minuts més i llestos! És recomanable deixar-ho reposar un dia per un resultat superior.
5 Acompanyaments de luxe pel fricandó de vedella
- Patatetes fregides tallades a daus petits
- Ensalada de tomàquet amb tàperes
- Puré de moniato
- Puré de poma dolça
- Ensalada de fruits vermells
Maridatge
Podeu acompanyar aquest plat amb un vi Nara Criança de Can Bonastre, un vi de color cirera picota amb reflexos granats intensos. Capa mitjana. En nas és d’intensitat alta, dominen les aromes de vainilla i xocolata són els primers a sortir, per deixar pas després a unes notes mes especiades de pebre i clau sobre un fons de fruita negra madura, pruna i nabius. Complex i canviant en la copa. En boca és d’entrada untuosa, amb tactes madurs i amables que li confereixen un pas sedoso, acidesa dissimulada encara que gràcies a la seva presència discreta allarga el vi i li aporta vivesa. S’aprecien notes de toffe i fruita seca torrada al final de boca. Persistència llarga.
Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!