recepta-gourmet-escudella-carn-olla

El plat preferit dels catalans: escudella i carn d´olla

El nom escudella i carn d’olla és veritablement el que defineix la globalitat del plat, és a dir, la suma de serveis que conformen el fantàstic cuit català, l’escudella, les verdures i llegums, la carn, els ossos, la cansalada, etc. A més a més, la presentació que és similar a la de l’olla madrilenya (o altres).

Abans, l’escudella i la carn d’olla eren plats d’ús diari i de cuina pagesa, contràriament a avui, que és un plat per festivitats, sobretot és típic per Nadal.

Fins a 1936 era un plat dels dies laborables amb més o menys riquesa d’ingredients i els Diumenges: arròs. Santiago Rossinyol, amb un humor molt mesocràtic, preconitzava la invenció de l’escudellòmetre, que haurien de tenir les cuines de totes les cases catalanes, de manera que cada migdia manés l’escudella.

Ingredients per a la recepta d’escudella i carn d´olla

 

Elaboració de la recepta d’escudella i carn d´olla

  1. Poseu en remull els cigrons el dia abans.
  2. Renteu els ossos de vedella, la gallina i la carn de porc, i poseu-ho tot en una olla al foc amb aigua freda.
  3. Quan arrenqui el bull, traieu l’escuma, poseu-hi els cigrons i deixeu-ho coure a foc suau 2 h. Afegiu-hi la bola de sagí.
  4. Mentrestant, feu la pilota amb la carn magra picada, els alls picolats, el julivert també picat, l’ou i la molla de pa remullada i un polsim de sal.
  5. Formeu pilotes grosses i enfarineu-les. Quan faci 2 h que l’olla bull, afegiu-hi les verdures netes i tallades, la botifarra i la pilota. Quan estigui tot cuit, separeu la carn de l’olla i la bola de sagí i poseu els galets a l’olla.
  6. Deixeu-ho bullir, proveu-ho de sal i ja ho podeu servir, primer l’escudella i després la carn d’olla tallada.

 

Maridatge

Podeu acompanyar aquest plat amb un vi negre ecològic Cent·Kat del Celler Grau i Grau, un vi jove, fàcil, alegre i llaminer sense complicacions. Fresc, destinat a un públic jove però sobretot, pensat per agradar. És el vi més atrevit i valent, elaborat amb tres varietats, entre elles la Sumoll, de color viu i alegre amb una fina bombolla que el fa llarg i saborós.

centkat-negre-2017

Font: Cuina.Cat i Raco Català.