recepta-gourmet-calamar-farcit-mandonguilles-vedella

 

Un mar i muntanya perfecte

 

Ingredients per a la recepta

  • Un calamar de 3/4 o 1 Kg.
  • 1/2 Kg. de carn picada de vedella de Ramaders de Muntanya del Berguedà
  • Una ceba.
  • Un pebrot verd i un vermell.
  • 3 o 4 tomàquets madurs.
  • Dues nyores.
  • Tres dents d’all i un grapat de julivert.
  • Tres llesques de pa de motlle i una mica de llet.
  • Un ou.
  • Un got de vi blanc.
  • 1/4 de brou de peix.
  • Sal, pebre negre, pebre vermell dolç i oli d’oliva.

 

Elaboració de la recepta

  1. Netejar bé el calamar i deixar escórrer. Separar les potes i les ales, trinxar-les bé i afegir una picada d’all i julivert.
  2. Quan estigui tot ben picat, afegir la carn picada, una mica de pa remullat amb llet i un ou. Barrejar una estona fins que quedi ben lligat tot.
  3. Salpebrar, fregir lleugerament i deixar refredar.
  4. Omplir el calamar amb el farcit i tancar-lo amb un escuradents.
  5. Punxar-lo uns quants cops amb l’escuradents, perquè no rebenti al coure.
  6. Enfarinar el calamar i posar-lo en una paella amb una mica d’oli, ha de quedar enrossit, però no massa, ja que acabarà de coure després.
  7. Amb la carn picada sobrant, fer boletes, enfarinar-les i fregir-les.
  8. Fer un sofregit amb la ceba i els pebrots, quan estigui gairebé confitat incorporar les nyores, un got de vi blanc i el tomàquet ratllat. Afegir una mica de sal, pebre negre, un polsim de pebre vermell i una culleradeta de sucre i deixar sofregir a foc lent uns 10 minuts i afegir el brou de peix.
  9. En una cassola posar el calamar i la salsa i deixar a foc lent una mitja hora aproximadament, incorporar les mandonguilles, coure 10 minuts més i quan ja quasi estigui fet posar una picada d’all, julivert, ametlles, avellanes i una llesca de pa torrat. Remenar bé i deixar a foc molt lent una estoneta més.
  10. Deixar refredar per tallar el calamar i servir amb la salsa calenta per damunt, acompanyat de les mandonguilles.

Consell: Tots els guisats queden millor preparats el dia abans.

 

Maridatge

Podeu acompanyar aquest plat amb un Merlot del Celler Grau i Grau, un vi Merlot 100% de color viu, intens. Recorda els gers i a maduixots madurs. Aroma fresca i complexa. Fruita vermella, mentes, roses, pera madura, tomaquera. Gust ample i gentil. Bona entrada i persistència plena de matisos.

merlot-vi-grau-grau

Recepta extreta de: http://www.magradacatalunya.cat/2017/06/13/recepta-cuina-mar-muntanya-calamar-farcit-mandonguilles/