L’allioli de codony és una recepta de salsa variant típica de la cuina catalana de muntanya dels Pirineus, sobretot d’indrets del Pallars, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès i el Berguedà. La seva textura és espessa i té un color groguenc molt característic perfecte per complementar amb carns, peixos o bé untar una bona llesca de pa torrat. Així mateix, el seu toc picant molt lleuger l’adequa per a tota mena de plats i dóna una pinzellada diferent de l’àpat.

La recepta de l'allioli de codony és típica dels Pirineus

L’allioli de codony és típic de la cuina catalana de muntanya

Per a la seva elaboració, s’aprofita el cultiu de codony, que és una fruita típica de la muntanya. De fet, és de les poques que s’adapta a les baixes temperatures durant la tardor, la seva època. La seva collita s’empra en major part pel codonyat i la resta s’utilitza per elaborar l’allioli.

A diferència de l’allioli normal, el de codony té una alta capacitat de conservació que li permet ser un producte de rebost. De fet, es comercialitza en pots de vidre de conserva i es pot trobar en carnisseries, cansaladeries o petites botigues de queviures. Però, també el pots fer tu mateix. Segons l’Oficina de Turisme del Berguedà, aquests serien els ingredients necessaris de la recepta per elaborar allioli de codony a casa.

Ingredients necessaris

  • 2 codonys
  • 1 poma
  • 2 grans d’all
  • 250 ml d’oli d’oliva (Molí del Pau)
  • Sal

Elaboració de l’allioli de codony

Primer de tot, pelarem els alls, els codonys i la poma. Cal tenir en compte que, la part més feixuga és la de pelar bé els codonys que s’han de bullir, que ho pots fer abans o després. També ho farem amb la poma que li afegirem una mica de sal. Un cop s’hagin refredat i estiguin ben escorreguts, posem els alls en un morter i els aixafarem fins que quedin en una posta.

Afegirem la poma i els codonys i seguirem aixafant fins que quedi tot ben barrejat. Ara, barreja amb els altres ingredients: pa torrat amb moscatell, ou, poma, sal i uns quants grans d’all. Quan ho posis tot al morter, es tritura tot. Mentre ho barreges tot, al mateix temps, vas afegint l’oli d’oliva amb el bric petit del setrill.

Consell: aquests consells i passos també serveixen per a persones que vulguin emprar la thermomix per agilitzar el seu procés i apuntalar més en el resultat.

Beneficis de l’allioli de codony

L’allioli de codony és un producte molt nutritiu i calòric perquè està elaborat amb tres ingredients que aporten molts beneficis per a la salut. L’all cru destaca per les seves propietats en minerals i valor vitamínic. Així doncs, pot prevenir l’aparició o propagació de cèl·lules canceroses, redueix els nivells de colesterol, té una funció d’hipertensor, té propietats antiparasitàries i antibacterianes. Per això, s’empra per tractar problemes de digestió i hipertensió.

En el cas del codony, és una fruita baixa en sucres i molt rica en fibra. Això li ofereix un poder antioxidant molt potent. Concretament, el codony té unes propietats molt modestes i en petites quantitats en vitamina C, del grup B i provitamina A. Pel que fa a minerals, conté Potassi, calci i magnesi. Això es tradueix en una millora dels trastorns gàstrics, en les mucoses intestinals, reduir el colesterol i és diürètic.

Origen afrodisíac

El codony és una fruita amb múltiples beneficis per a la salut

Per últim, l’oli d’oliva és ric en àcids grassos i antioxidants per a les persones amb problemes cardíacs. També conté vitamina E, K i A. D’aquesta manera, l’oli d’oliva fa un efecte protector sobre el càncer de mama, controla la diabetis, té una acció digestiva i frena l’envelliment de la pell.

El codony és el fruit de l’arbre del codonyer i prové de la Grècia antiga. Des de fa milers d’anys, es cultiva a la zona mediterrània. El seu nom prové de la regió de Cydonia, a la costa de l’illa grega de Creta. De fet, aquesta fruita es considera un símbol de fertilitat i amor dedicat a la deessa Afrodita, segons la mitologia grega. A l’era dels romans, les núvies feien una mossegada aquesta fruita per perfumar la boca abans d’entrar a la cambra nupcial, donar el sí, vull i fer el primer petó al nuvi.

Maridatge amb Giró Ribot

L’allioli sovint acompanya la carn, tal com hem comentat abans. Per tant, que millor per maridar l’àpat amb aquesta salsa que un vi negre Mimat de Giró Ribot

Vi negre Mimat per a maridar la carn amb allioli de codony

Et recomanem:

Coca d’escalivada