protesta agricul franceso

Un grup d’agricultors francesos van abocar centenar de préssecs i fruits just davant de la porta de l’ambaixada espanyola a França per queixar-se de la competència deslleial que argumenten que es produceix per part de la comercialització de la fruita local respecte la francesa.

Manifestació en grups del sector

La protesta, ja organitzada prèviament per grups laboristes del sector i sindicats, es va executar per la tarda el passat dimecres, on un conductor pagès amb un camió carregat de préssecs, es va parar davant de l’ambaixada just a l’entrada del recinte, i va desprendre un gran número de préssecs entre altres fruits, tacant l’asfalt i l’acera pública com a senyal de protesta. Posteriorment acompanyat d’altre grup de pagesos i agricultors, van inciar les protestes de forma verbal amb crits i càntics en contra de la causa per la qual es manifesten, i seguidament van clavar una bandera francesa a sobre dels fruits que havien llançat al terra. Com a conseqüència i davant de l’expectació generada, aviat es va formar un col·lapse no només pel trànsit que passava pel voltant sinó per la gent que passejava per la zona.

Els preus de distribució, la principal causa

La principal raó de la protesta organitzada es deu al fet que argumenten que la fruita que es ven dins del territori espanyol i català, es ven a un preu moderat i més o menys just, però en canvi aquesta mateixa fruita quan s’envia a França o la que es produeix en territori francès, es ven un a un preu molt més elevat, per la qual cosa es queixen que hi hagi una competència deslleial i que s’exposin en el mercat uns preus que no són justos ni equlibrat, no només tenint en compte el valor de mercat que els fruits adquireixen, sinó la comparació del preu de venda del mateix fruit venut en territoris diferents.

Els agricultors francesos ja fa temps que estan descontents amb la situació, però el cas és que del que portem d’estiu ja han realitzat quatre protestes, que s’han dut a terme en espais públics, com supermercat o altres punts de distribució, però aquesta última ha sigut la que més transcendència ha tingut.

fprotesta fruites frontera

Veurem com es desenvolupa després d’aquestes seguit de protestes, en què la situació té pinta que si no es troben noves millores per arribar a una solució, sembla que aquestes manifestacions continuaran, i després d’aquesta última els agricultors manifestants han deixat clar que no van amb bromes ni molt menys. Després de tot plegat, els preus dels productes del sector, sobretot els primers que es venen de producció, han sigut polèmics en aquells casos que s’han allunyat de la línia de preus estàndard ja sigui a la baixa o a l’alta, en diferents casos rebent queixes per part de diferents parts. La principal queixa és veure amb impotència com el mateix fruit es ven a diferent preu, però aquí és on entren altres factors com els aranzels, impostos, tases… Aqui entra en joc el paper dels Estats, que sens dubte si no arriben a un acord o a una conclusió, sembla que els protestes aniran en augment i seguiran haver préssecs i fruites pels terres dels carrers francesos.

 

FONT: Segre.cat