Compra els calçots a la botiga de productes de proximitat

T’imagines anar de calçotada durant la setmana? Ara, amb la recepta de calçots al forn oblida’t d’esperar al diumenge per anar al camp a menjar un bon plat de calçots. Tot i que una llar de pedra sempre deixa un millor gust en l’acabat final, el forn serà el teu millor aliat per fer els calçots a casa.

Primer de tot, has d’anar a la teva botiga d’hortalisses del barri o poble i comprar aquest derivat de la ceba. Sempre, producte de proximitat. Pensa a agafar-ne uns 25 o 30 per a dues persones. 

La recepta dels calçots al forn

Els calçots són una ceba tendra que prové de l’interior de Catalunya i que, gràcies al seu sabor dolç i textura, l’han popularitzat arreu del país. Per això, són tan famosos per menjar en colla o a casa. Us deixem aquí una recepta d’El País que t’explica de manera ràpida, senzilla i deliciosa com fer els calçots al forn en menys d’una hora. 

Cuina els calçots al forn

Els ingredients que necessitaràs:

  • Un grapat de calçots (25 o 30 per a dues persones)
  • 250 grams de salsa per a calçots (HORTUS APRODISCAe)
    • La pots fer casolana

Preparació dels calçots

Agafa el grapat de calçots i neteja’ls. Com? Fàcil, els has de treure la capa exterior, que només n’hi ha una, juntament amb les arrels. Mentrestant, aprofita per anar escalfant el forn a uns 250º. 

Quan tinguis els calçots nets i polits, talla les puntes. Només cal llevar la part més seca o de color verd fosc. És molt important aquesta part, ja que cal potenciar el sabor de la ceba i treure qualsevol part que pot generar un regust agre o dolent. 

Cuinar els calçots

L’hora del foc. Ja està calent? Doncs, hem de posar els calçots en una safata, tots apilats però rectes, sense esclafar-los ni atapeir el forn durant un quart d’hora. Passats els 15 minuts, els retirem i cal embolicar-los bé en paper de periòdic. És important deixar-los reposar 10 minuts perquè aprofitin bé la calor residual que ha deixat el forn.

Abans de res, la salsa mai pot faltar. La pots comprar, que nosaltres et proposem Hortus Aprodiscae, o bé la pots fer casolana. Et deixem aquí l’autèntica recepta de la salsa de calçots de Valls de la mà de calsots.com.

Els ingredients per a la salsa de calçots:

    • 1 nyora (o 1 pebrot de xoriço) 
    • 4 tomàquets madurs 
    • 1 cap d’all 
    • 1 got d’oli d’oliva 
    • 150 grams d’ametlles 
    • 1 llesca de pa dur (o pa fregit) 
    • julivert [opcional]

Preparar l’autèntica salsa

Agafa la nyora o el pebrot de xoriço i el deixarem en aigua durant tota la nit anterior. La intenció és que s’estovi. Quan estigui ben tova, l’endemà comencem amb l’escalivada dels tomàquets i l’all. Important, aquesta és la base de la salsa. 

Tallem la cua del tomàquet i al cul li farem dos talls en forma de creu per a facilitar l’escalivada. Un cop ho tinguem, deixar al forn uns 30-40 minuts. Mentrestant, aprofitem per separar la polpa de la nyora amb una cullera petita i la deixem en el morter. La nyora és molt important perquè és la que dóna el toc dolç i especial a la salsa. 

 Salsa de calçots al forn

Els tomàquets i l’all són la base dels calçots al forn

Després, afegim el pa fregit o dur juntament amb les ametlles en el morter i ho picarem una bona estona fins que quedi ben triturat. També, podem fer-ho amb avellanes. 

Sona el timbre, els tomàquets i l’all estan llestos. Ara, els treiem la pell i els ficarem en el morter. Afegirem un parell o tres de grans d’all, mig got d’oli amb opció de posar julivert i ho triturarem tot. 

Acabat final amb minipimer

És recomanable que la salsa passi per la minipimer per assegurar el resultat final. Així doncs, cal triturar-ho fins que quedi la salsa amb la textura ideal i que s’ha d’anar controlant amb l’oli. 

En funció de com ho vagis veient, vas afegint gotes d’oli fins que consideris haver aconseguit la textura adequada. Per a aconseguir aquest puntet de picant però controlat, cal afegir mig gra d’all, o també una mica de vitet (que no és tan indigest com l’all). 

Ara, serveix la salsa amb els calçots i el pa torrat. Bon profit!

Cuina els calçots al forn

Propietats dels calçots al forn

Aquest plat tradicional no només emana gran història al darrere, sinó que també conté un ampli llistat de propietats que són difícils d’obviar. Segons la Viquipèdia, la ceba en sí és una planta que conté un alt nivell de vitamines i minerals que afavoreixen a la salut de les persones. A més, se li atribueixen propietats tonificants, diürètiques, digestives i afrodisíaques. 

En el cas del calçot s’ha comprovat que té un contingut interessant en compostos anticancerosos. Per tant, menjar calçots durant la seva temporada no només és deliciós i un pla perfecte per passar amb els amics o la família, sinó que també és un àpat saludable i beneficiós per a l’organisme. Per tant, si el sabor no t’havia convençut, ara aquest doble vessant alimentària et deixa sense arguments perquè et neguis a menjar calçots al forn. 

El maridatge ideal

Un bon àpat com els calçots al forn mai s’han de prendre sols. Per això, proposem per aquest plat el Vila·Closa Negre de CELLER LA BOTERA.

Vi Negre Vila·Closa per a maridar els calçots al forn

Et recomanem:

El COVID-19 sacseja el sector dels calçots