Turisme i gastronomia en un sol moment és possible i a les Terres de l’Ebre és una de les principals rutes per conèixer el territori de manera deliciosa.
Un passeig per la gastronomia de l’Ebre
Les clementines són un híbrid entre la mandarina comunida i la taronja amarga que resulta més saborosa i dolça i es conreen al Baix Ebre i Montsià. Tanmateix, la qualitat de les taronges és un dels trets característics de la regió. Cada dissabte es poden trobar a Calaf de la mà d’uns pagesos que pugen des d’Amposta i porten una àmplia collita de taronges i mandarines. Alcanar també n’és habitual trobar-ne, ja que posseeix gran part de la producció, sobretot clementines.
L’arròs de les Terres de l’Ebre és molt sonat i té molt de prestigi, de fet, és un dels plats “nacionals” de la zona. Té denominació d’origen protegida, és a dir, destaca per la seva qualitat i zona. Fins i tot, hi ha la coneguda Festa de l’Arròs que té lloc a diferents comarques de la regió on es fan jocs, degustacions, activitats d’oci i cultura per promoure la gastronomia.
Escamarlants i escopinyes
El Delta de l’Ebre és una de les àrees productores d’arròs més importants d’Europa característic per la seva riquesa en productes del mar i de la terra. Per tant, esdevé la combinació perfecte per conjugar les millors receptes d’arrossos del país. Per fer un tast, visita l’Ametlla de Mar, l’Amposta, l’Ampolla, l’Aldea o La Ràpita per degustar dels millors de la demarcació.
Dues empreses productores d’oli del Baix Ebre se situen entre les 100 millors d’oli d’oliva extra verges del món, segons la guia Flos Olie 2020. Soldebre, de Tortosa se situa en el lloc 82 i Oli Coll, de Camarles, en el 84. Per tant, queda patentat que a les Terres de l’Ebre es pot trobar dels millors olis d’oliva extra verge del planeta. També hi ha fires dedicades exclusivament aquest producte per tal de donar més coneixement on s’ofereixen àpats populars, exposicions i degustacions.
L’arròs i el vi
A les Terres de l’Ebre també es pot gaudir de l’enoturisme de gran qualitat gràcies a la bona producció del sector vitivinícola de la Terra Alta. La regió es caracteritza per la seva riquesa i gran varietat de cellers, entre de les més modernes i més tradicionals, construïdes a principis del segle XIX.
De fet, existeix una ruta per conèixer el sector, que comença per Gandesa, en un celler d’estil modernista dels anys vint, continues per Bot, passes per Batea i acabes a Villalba dels Arcs.
Per fer la degustació de musclos i ostres, s’ha de viatjar a Sant Carles de la Ràpita. Allà hi ha de les muscleres més antigues de la badia dels Alfacs. Consisteix en pujar sobre una musclera i degustar una de les autèntiques joies de la badia.
Els mol·luscs de l’Ebre
A més, es pot maridar amb el tradicional cava i vi de la Terra Alta que conformen una experiència única. També, els canyuts en són típics de la zona gràcies a les propietats marítimes de l’aigua que permeten una producció de gran qualitat.
Sense sortir de la badia, també s’hi pot degustar de cloïsses, principals productors. El seu cultiu es planteja com un dels principals i més coneguts del Delta de l’Ebre i acaba de completar l’àmplia qualitat en marisc de la regió. La principal respecte són les cloïsses a la marinera, típica de Sant Carles de la Ràpita.
La tonyina de l’Ametlla de Mar
La tellerina és un mol·lusc molt apreciat entre la gent del Baix d’Ebre i el Montsià. Es troba sota la sorra, ja que viu en colònies als fons arenosos propers al litoral. Motiu pel qual, és molt típic de la cuina litoral del Delta de l’Ebre. La pesca de la tellerina és un art artesanal que consisteix en arrossegar i enfonsar una gàbia rectangular sota sorra marina.
La tonyina de l’Ametlla de Mar és l’emblema del municipi. Posseeix un color vermell molt característic junt a la capacitat de concentrar la grassa al llom. Fet que el converteix en un producte molt apreciat per a la seva gastronomia. Fins i tot, es pot gaudir d’una experiència diferent amb una sortida en catamarà i que acabarà amb una degustació deliciosa.
Els peixos de l’Ebre
L’espai marí de les Terres de l’Ebre reuneix les condicions òptimes per a la criança de llagostins, mol·luscs i peixos com l’anguila, l’angula o el llobarro.
Si es pensa en mel, imagines el Perelló. El clima i les variades flors que creixen a la Terra Alta, especialment el romaní, el timó, l’espígol i la flor d’ametller, converteix en la zona idònia per recollir mel de primera qualitat i excel·lent sabor.
Per això, el Perelló esdevé un dels últims indrets amb apicultors artesans de Tarragona i és conegut popularment com “el poble de la mel”, per la seva llarga tradició en apicultura. Va ser el primer productor de mel de taronger i romaní de Catalunya, i dels únics on l’elaboració es fa al hivern.
Les perfectes condicions
El clima de la Ribera d’Ebre permet afavorir en una exquisida producció de fruita dolça selecta i de maduració precoç, amb altes propietats i vitamines. Miravet és una de les poblacions amb més produccions de fruita dolça selecta, sobretot de cireres. En el cas del préssec, també posseeix una coloració i un sabor molt intens que fa que maduri abans, on també Miravet n’és dels principals centres productors.
La sal amb escames i flor de sal és una d’origen marí i esdevé de qualitat gourmet, ja que s’usa en l’alta cuina per la seva subtilesa en el sabor. Sense patir cap procés industrial, la seva obtenció és lenta i de manual. I les bones condicions marítimes permeten una extracció pura i de qualitat.
Et recomanem:
Pa de pessic amb romaní, mel i oli d’oliva verge extra