Aquesta nit, centenars de milers de persones es reuniran rodejades dels seus amics i familiars arreu del planeta per diu adéu al 2019 i donar la benvinguda al nou any. Un moment on serveix per fer balanç i omplir-ho de desitjos amb nous reptes.
A Espanya, sempre ho celebrem amb dotze grams de raïm al ritme de les dotze campanades. Però, per què mengem 12 grams de raïm per Cap d’Any?
Origen dels 12 grams de raïm per Cap d’Any
Origen dels 12 grams de raïm per Cap d’Any la trobem a Alacant, l’any 1909. Aleshores, va ser una temporada de gran abundància on va haver una gran collita de raïm.
Per poder vendre-la tota, es van inventar el ritual d’acompanyar els últims segons de l’any amb dotze grams de raïm. La creença es va extendre arreu del país, ja que es creia que portava bona sort.
L’hàbit es va anar implantant a poc a poc, a partir d’aquella excedència de producció, però no ho van fer de manera inmediata. Tot i això, tampoc és del tot casual.
Beneficis del raïm
Ja a l’antiga Roma es creia que el raïm ajudava a pal·liar els efectes dels empatxos en excès de menjar. Per tant, aquesta praxis hauria pogut servir de precedent I font d’inspiració pels viticulors i donar sortida a la gran collita de principis del segle XX.
Aquest costum amaga un concepte de desig de prosperitat i d’abundància. Aquí rau el motiu i significat de menjar raïm fora de l’època de la verema, que té lloc als voltants del mes de setembre.
També és cert que, cada vegada són més els que es sumen a refusar el raïm i obten per fruits secs. Per tant, pot ser que la tendència estigui canviant i la tradició rau en el símbol de menjar dotze peces d’algun menjar, més enllà del producte en sí.
Més tradicions per Cap d’Any
Això, se li adjunta vestir llenceria vermella que és indicatiu d’anunciar un any amb molt d’amor.
La tradició ha trencat fronteres en els darrers anys i s’ha extès en alguns països llatinoamericans, com per exemple Colòmbia. A l’Argentina se practica una variant que, desmentiria l’associació del raïm amb abundància, ja que es menja fora de temporada. Allà es menja raïm pansit, les panses, però mantenint els dotze grans.
Arreu del món tenen diferents tradicions per donar l’entrada d’any. A Dinamarca de trencar els plats en els quals han menjat després del sopar de Cap d’Any.
Les llenties a Itàlia són imprescindibles a taula. És per això que, que es prenen cullerades de llenties, que simbolitzen l’abundància, els diners i la riquesa.
Els més romàntics són els d’Estats Units. Marca la tradició que s’ha de donar un petó després de les campanades. És una costum molt estesa que anuncia un any ple d’amor.
A les Filipines s’omplen les butxaces de monedes i les fan sonar després de sonar les dotze campanades, com a símbol de riquesa.
Et recomanem:
La innovació pastissera assaboreix el Nadal