caves-cuscó-berga-ecològics

 

Les caves familiars Cuscó Berga han estrenat aquestes festes de Nadal un Gran Reserva Brut Nature i un Brut ecològics, certificats amb el segell de Producció Agrària Ecològica CCPAE.

Han estat batejats com a Organic. De fet, en l’actualitat practiquen l’agricultura ecològica a tota la seva finca, de més de 40 hectàrees. Des de finals del segle XIX, la família Cuscó i Esteve practica la viticultura de forma artesanal elaborant els seus propis vins i caves. Va ser l’any 1985 en que Josep Cuscó Berga i els seus fills van aconseguir edificar el celler actual de Les Gunyoles d’Avinyonet del Penedès, excavat a la roca calcària del Garraf.

El Gran Reserva Brut Nature Organic (s’ofereix a un PVP de 15 euros i l’estoc és de 7.000 ampolles) és un cava molt sec, amb notes a pell de llimona i molt net, elegant i viu, amb un carbònic molt ben integrat. És tan fi que no sembla aparentment que sigui Gran Reserva, ni pel color ni per l’evolució de la fruita. Tastat en copa Gabriel Glass abans de conèixer el cupatge i la fitxa tècnica, sembla que predomini la varietat xarel·lo (final amargantós) en un cupatge típic del Penedès. De fet, està elaborat amb un 40% de xarel·lo, un 30% de macabeu i un 30% de parellada. No és, però, un cava ni gaire voluminós (més aviat prim) ni llarg. Tampoc destaca per l’acidesa total: 4.05 g/l. Des del celler recomanen acompanyar-lo de peixos, marisc, carns blanques i amb postres no excessivament dolços com ara la macedònia, pastissos o crema catalana.

El procés al celler s’inicia amb el desrapament del grans del raïm i a continuació es refreden a 8ºC per minimitzar l’oxidació. Tot seguit els raïms passen a les premses on es sagna el most flor per escorriment natural, obtenint un aprofitament d’entre  un 55 i un 60%. Es decanta en dipòsits i és refreda a 6ºC, deixant-lo en repòs durant 24 hores. El most net passa als dipòsits de fermentació.

La fermentació alcohòlica es realitza a 14-15ºC durant tres setmanes. Després dels tractaments d’acabat, filtració i estabilització es realitza el cupatge . Alhora d’embotellar es provoca la segona fermentació natural amb l’addició de llevats amb la certificació que no provenen d’organismes genèticament modificats, sucre ecològic de canya blanca i terres naturals. La fermentació dura uns quatre mesos a una temperatura de 10-12ºC. L’envelliment en rima és de 48 mesos.

Actualment Cuscó Berga està impulsant les seves vendes en el mercat exterior, principalment als països nòrdics, Holanda, Bèlgica i Alemanya, amb els seus caves de la gama Prèmium.

 

Font Nació Digital.