academiaeuropea
Una nova institució relativa a la gastronomia acaba de néixer. Es tracta de la nova Acadèmia Europea de Gastronomia, que neix amb l’objectiu de difondre i defensar l’oferta culinària europea en el seu conjunt, afavorir el turisme gastronòmic als Estats membres de la Unió Europea i promoure l’educació en aquest àmbit.
Tot i les mil diversitats culinàries pròpies de cada país i regió, sí pot dir-se que hi ha un concepte global de gastronomia europea, que justifica la seva defensa en conjunt, així com amb la vinculació de gastronomia i cultura, donant-li el reconeixement que mereix ja que la gastronomia és una de les bases més importants de la cultura dels pobles.

La nova institució serà presidida per D. Rafael Ansón, el també president de la Reial Acadèmia de Gastronomia d’Espanya. La nova Acadèmia Europea de Gastronomia està formada per 30 països, amb les Acadèmies nacionals de gastronomia corresponents a Espanya, França, Itàlia, Portugal, Grècia, Bèlgica, Suïssa, Alemanya, Àustria, Polònia i Regne Unit.

La primera reunió de l’Acadèmia Internacional de Gastronomia s’ha celebrat a París, constituint la seva assemblea general i efectuant els nomenaments d’Ansón, i els presidents de les acadèmies francesa i italiana, Jean Vitaux i Paolo Petroni que es van triar com a vicepresidents, completant l’equip directiu amb Maciej Dobrzyniecki, de l’acadèmia de Polònia, que va ser nomenat secretari general i tresorer.

L’Acadèmia Europea tindrà la seu jurídica a París i entre els seus objectius està instituir un pla educatiu des de l’educació infantil i primària fins a la creació d’un màster i un doctorat europeus així com programes per impulsar, en el marc de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), el turisme gastronòmic en els 28 estats membres i fomentar la producció agroalimentària de proximitat de petites explotacions que millorin la qualitat dels aliments europeus.

L’Acadèmia Europea de la Gatronomía no substitueix l’actuació d’altres Acadèmies territorials sinó que se suma a aquestes institucions, com l’Acadèmia de Gastronomia de la Mediterrània o l’Acadèmia Llatinoamericana de Gastronomia, coexistint amb les dels països com Espanya que tinguin les seves pròpies acadèmies de gastronomia com l’Acadèmia Espanyola de gastronomia.