sequía

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un decret llei amb ajudes als agricultors afectats per la sequera. Entre altres mesures, les empreses i els treballadors per compte propi titulars d’explotacions agràries de tot el país afectades per la sequera, tant hidrològica com meteorològica, podran obtenir una moratòria d’un any sense interès en el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social i el pagament de les quotes per les jornades reals de juliol de 2017 a febrer de 2018, ambdós inclosos.

Així ho ha explicat la ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, al terme de la reunió de l’Executiu, que també ha declarat la situació de sequera a la conca hidrogràfica del Duero. El Govern, a més, ha demanat als ciutadans un ús “responsable” de l’aigua ja que les reserves hidrològiques actualment són del 57,2%, percentatge inferior al de la mitjana dels últims 10 anys, que se situa en el 70,6 %.

García Tejerina ha explicat que en l’actualitat el dèficit de precipitacions acumulat ronda el 13 en el conjunt d’Espanya i que a la conca del Duero la mitjana de precipitacions ha estat “especialment baixa”, amb un 42 menys de pluges. On persisteix la sequera és a les conques del Xúquer i del Segura, on es va declarar el 2015. Així, ha apuntat que “pròxims al estiu”, el normal és que a Espanya en aquesta estació hi hagi menys precipitacions de manera que cal esperar que ” en els mesos vinents la situació es deteriori “.

Exempcions al pagament de cànons i tarifes per al regadiu
La conca del Segura es troba en situació d’emergència i les del Duero i el Xúquer, d’alerta. Per això, es concedeixen exempcions al pagament del cànon de regulació i en la quota de la tarifa d’utilització de l’aigua.

D’elles es beneficiaran els titulars de les explotacions agràries d’aquestes conques que en aquest any -i sense efecte retroactivo- hagin tingut una dotació d’aigua inferior o igual al 50% de la normal o que hagin patit pèrdues de producció bruta en els cultius de , almenys, un 20% de la producció a normal en zones desfavorides i d’un 30% en les altres zones.

Segons el Govern, aquestes exempcions de cànons i tarifes suposaran un estalvi als regants de gairebé 54 milions d’euros. D’aquests, 36,9 milions d’euros s’estalviaran els titulars de drets a l’ús d’aigua per a reg de la conca del Segura (35 milions corresponents als regants del transvasament), 8,5 milions d’euros els titulars de la conca del Xúquer , i 8 milions d’euros, els regants de la conca del Duero.

García Tejerina ha assegurat que “si qualsevol altra conca entra en situació” de sequera i compleix els requisits, aquestes mesures “se li faran extensives”. “El que avui s’aprova se suma a les mesures adoptades ja. Són mesures excepcionals”, ha insistit la ministra que ha assegurat que aquestes permetran cobrir les necessitats de les conques del Xúquer, Segura i Duero.