pomer-poma

Unió de Pagesos demanarà al Departament d’Agricultura, en la reunió de la Taula sectorial agrària de la fruita dolça prevista per la setmana vinent, més retirades de poma, un nou Pla de reconversió varietal i més control i inspecció en les relacions comercials i l’etiquetatge, com a mesures prioritàries per a la recuperació del preu de la poma.

En primer lloc, el sindicat exigirà al Govern que traslladi al Ministeri d’Agricultura i a la Comissió Europea (CE) la urgència perquè es reassignin urgentment a Catalunya noves quotes de retirada de poma, en el marc de la normativa comunitària per fer front al veto rus. Tenint en compte que en l’àmbit comunitari es disposen de 105.225 tones per retirar, un 53% de l’establert per la CE per a tots els països el 10 de juny del 2016, Unió de Pagesos exigeix a la Comissió Europea que reassigni les quantitats per tal que estats com l’espanyol, que ja ha exhaurit el 100% de la quota, puguin ampliar les retirades de poma del mercat.

El sindicat ha demanat tant a la CE com al Ministeri que es posin els mitjans per tal que les empreses tinguin la certesa que podran fer ús de noves quotes de retirada per a una gestió més eficient dels estocs de poma i per regular millor l’oferta. A més, els països comunitaris no han arribat a fer ús dels ajuts a la fruita i a l’horta per fer front al veto rus, i per tant, no s’han exhaurit, fet pel qual s’haurien de poder utilitzar en aquells estats o circumscripcions econòmiques que ho necessiten.

En segon lloc, Unió de Pagesos reclama un segon pla de reconversió varietal per a la fruita dolça, ja que el darrer i únic va començar el 2006 i va finalitzar el 2013. Posteriorment, el sector va patir una llarga crisi de preus, amb tres campanyes consecutives de preus excepcionalment baixos (en préssec i nectarina, el 2014 van caure a la meitat dels del 2013).

El sindicat recorda que una altra qüestió adversa per als productors de fruita han estat les dificultats per accedir als ajuts a la modernització (plans de millora), tot i que cal esperar que Agricultura hi inclogui finalment tots els professionals agraris.

Per a Unió de Pagesos, urgeix fer front a la situació actual, amb una part de les plantacions obsoletes, que fan perdre qualitat i valor a la resta de la fruita, però que la pagesia no pot assumir en solitari i reconvertirdesprés d’haver patit tres anys de crisi.

D’altra banda, el sindicat denuncia els estralls que provoca la situació d’oligopoli de la gran distribució, amb pressió dels preus a la baixa, fet que impossibilita la innovació del sector. En aquest sentit, Unió de Pagesos recorda que en els darrers dos anys ha presentat més d’un centenar de denúncies per presumpte incompliment de les normes de comerç, etiquetatge i competència. Per això, també exigeix a l’administració que actuï per reequilibrar la relació desigual de forces existent en la cadena de valor de la fruita.