materias primeras

Avui tornem a parlar dels preus en l’agricutura, però en aquest cas, uns preus que resulten ser els que més importància pel que fa a la cadena de distribució i producció, ja que molt probablement seran els que marcaran si els preus finals seran més o més baixos.

Inflació de les matèries primes

Aquests són els preus de les matèries primeres i el valors que aquestes tenen en un mercat tan canviant i inestable com l’agrícola, una caracaterística molt pròpia d’aquest sector. El cas és que no només és per aquesta inestabilitat, sinó que a més, un cop que el cicle canvia, acostuma a quedar-se bastant estable fins que torna a canviar de cop el gràfic (aquí és on ve aquesta inestabilitat).

Durant aquest any, els preus han pujat degut a molts factors que han determinat aquesta situació, com hem parlat en moltes noticies anteriorment, la majoria de les inflacions i baixades de preus s’han degut principalment als factors metereològics, l’intercanvi de divises en els mercats internacionals, els valors canviants dels productes…

Aquest cop però sembla que hi ha un altre factor afegit que no té relació directe amb l’agricultura. Es tracta del preu del petroli, ja que degut als conflictes que alguns tenen actualment entre ells alguns països del Pèrsic, el preu petroli ha pujat considerablement.

Això significa que el preu del combustible pel transport lògicament s’encareix, amb la qual cosa els desplaçaments de fruits i productes agrícola pugen el seu cost degut al manteniment del transport necessari, amb la qual cosa es compleix la cadena de preus amb valor afegit i el preu final també pateix aquesta inflació, afectant a totes les parts, no només els productors i distribuïdors sinó també el consumidor final.

Aquests aspectes que són d’àmbit més internacional respecte a Catalunya, també afecten al nostre païs ja que cal recordar que som un dels principals exportadors i també importadors a nivell europeu, amb la qual cosa també afecta a la nostra activitat comercial, no només en les externelitzacions sinó també pel que fa al transport local.