fruites-i-verdures-oms

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) sosté que consumir més fruites i verdures salvaria 1,7 milions de vides a l’any, a causa de que ajuden a prevenir malalties cardiovasculars i càncers. Per aconseguir aquests beneficis n’hi hauria prou 400 grams diaris o bé cinc porcions.


Les patologies sobre les quals el consum d’aquest grup d’aliments exerceixen un efecte protector comprenen cardiopaties, càncers, diabetis i obesitat. El consum actual estimat de fruites i verdures és molt variable en el món, oscil·lant entre 100 grams per dia en els països menys desenvolupats i aproximadament 450 grams diaris a Europa Occidental.

La ingesta variada d’aquests aliments garanteix un consum suficient de la majoria dels micronutrients, de fibra dietètica i d’una sèrie de substàncies no nutrients essencials. A més, l’augment del seu consum pot ajudar a desplaçar els aliments rics en greixos saturats, sucres o sal.Es calcula que la ingesta insuficient de fruites i verdures causa a tot el món aproximadament un 19% dels càncers gastrointestinals, un 31% de les cardiopaties isquèmiques i un 11% dels accidents vasculars cerebrals.

L’Estratègia Mundial de l’OMS sobre règim alimentari, activitat física i salut remarca l’augment del consum de fruites i verdures com una de les recomanacions a tenir en compte en elaborar les polítiques i directrius dietètiques nacionals.