menjar-brossa

 

Les malalties no transmissibles (non-Communicable diseases, NCD en anglès) són una de les grans amenaces per a la salut pública dels nostres dies. Gairebé el 70% de les defuncions en 2012 es van deure a aquest grup de patologies entre les que es troben els trastorns cardiovasculars, el càncer, les malalties respiratòries o la diabetis. Entre els factors de risc, a més del consum de tabac o d’alcohol, destaquen una alimentació no saludable o una reduïda activitat física. Segons l’Organització Mundial de la Salut, és possible prevenir el 80% d’aquests problemes de salut. No obstant això, les iniciatives impulsades en el si de la Unió Europea han comptat amb fortes oposicions per part del lobby alimentari.


Els impostos contra el menjar escombraries poden desincentivar el seu consum, segons els experts

La lluita contra el menjar escombraries s’ha centrat, en particular, en reduir la quantitat de sucre, sal i greix que ingerim habitualment en la nostra dieta. “Aquest esdeveniment no és només per parlar, sinó per prendre mesures”, va explicar Oleg Chestnov, portaveu de l’OMS, durant l’European Health Forum que es va celebrar la setmana passada a Gastein (Àustria). Entre les mesures més efectives per prendre una menor quantitat de sucre, sal i greix en els aliments, els experts destaquen l’establiment d’impostos que desincentiven el consum d’aquest tipus de productes. Alguns països europeus, com França, Dinamarca o Hongria, han pres aquest tipus de mesures que han demostrat la seva eficàcia sempre que s’acompanyin d’altres polítiques de prevenció i promoció de la salut pública.

 

Una excel·lent mesura que compta amb un fort rebuig

El cas de Mèxic potser sigui el més clar de tots. El país va establir el 2014 un impost del 10% sobre el preu de venda de les begudes ensucrades. Aquesta mesura va reduir en un 12% el consum d’aquest tipus de productes, relacionats amb problemes com l’obesitat i altres trastorns per a la salut. Les xifres són molt importants ja que el 70% dels mexicans pateix problemes de sobrepès i obesitat. El seu exemple ha portat al fet que experts a Espanya recomanin prendre mesures similars, atès que l’evidència científica ha donat suport els seus beneficis. La indústria alimentària, com va succeir durant el Govern d’Artur Mas a Catalunya, s’ha posicionat de forma dràstica en contra d’aquest tipus d’impostos.