agricultura calor

Temperatures extremadament altes

L’onada de calor és una realitat  aquesta setmana. Els meteoròlegs ja van avisar que aquests dies serien uns dels més calorosos de l’any, amb la qual cosa, des que ha començat la setmana, sembla que ho han encertat.

Tampoc és del tot estrany, ja que l’última setmana del  juliol i les dues primeres d’agost, són teòricament, quan les temperatures marquen els graus més alts del termòmetre. És per això que com sempre, hem d’estar atents a aquestes situacions, ja que no és cap secret, que els nostres ecosistemes, produccions i aspectes que depenen directament del clima, estan subjectes a aquests factors meteorològics.

Actuació curosa en aquests casos

Portem dos dies, en què les temperatures registrades són les més altes que hi ha hagut, i a la vegada sembla que encara hi ha dies que seran les mateixes o més altes. És per això, que els agricultors i les organitzacions encarregades del sector, per tal d’establir els paràmetres d’actuació en aquest tipus de situacions, ja s’han posat mans a l’obra, tot i estar ja entrats en el mes d’agost.

Les collites d’aquesta època són més de secà, ja que lògicament s’adapten a les condicions meteorològiques pròpies d’aquests mesos. Tot i així, pot ser que aquestes collites, tinguin un excés de calor, ja que en alguns punts del país català, fins i tot podríem arribar als 40 graus. A més, la humitat no serà molt alta, amb la qual cosa fa que els rajos i la calor siguin més potents.

Uns paràmetres a seguir

Així doncs, les organitzacions com la PAC o la pròpia DARP, ja han informat als agricultors, que tinguin cura amb les seves collites, i els passos que han de seguir per tal de tenir els aspectes més òptims possibles per tal que les collites siguin productives.

A més, cal dir que s’informa que lògicament es reguin les collites un pèl més del que seria normal, però en cap cas s’ha d’abusar. Principalment per dues raons: si es fa en les hores punteres, on el sol és més calorós, l’aigua s’evapora de forma molt ràpida i les plantes no xuclen la quantitat que han d’absorbir. Per altra banda, també es podrien cremar algunes plantes, provocant el que és conegut com a ‘efecte lupa’.