A1-50113388.jpg

L’ametlla no està en el seu millor moment, ja que a Catalunya i altres llocs de l’Estat està tenint més problemes dels que hauria de tenir per una producció òptima del fruit. El gran problema es deu al fet que els preus cada cop són més alts, i a la vegada la producció no és ni molt menys la més idònia.

El fred com a causa

El principal ‘culpable’ aquest cop ha sigut el temporal que ha fet durant les últimes setmanes i que precisament, després d’uns dies de calor de parèntesis, sembla que el fred tornarà.

Amb les baixes temperatures predominant, els ametllers han patit les conseqüències de gelades que han provocat que la producció baixi considerablement pel que hi hauria d’haver en unes condicions normals, amb la qual cosa, els agricultors, majoristes i detallistes en general han vist com la cadena i la comercialització no només s’ha encarit bastant, sinó que les unitats cada cop costen més d’aconseguir.

Conseqüències en el mercat

A tot això, cal afegir-hi un aspecte que tot i ser conseqüència de la baixa producció, no ajuda gens i sens dubte empitjora la situació. Com quasi en totes les situacions similars, el preu s’ha disparat i aquesta vegada no ha sigut pas una excepció.

Les baixes unitats i les escasses produccions, no ha conduit a que la demanda dels comerciants sigui menor, amb la qual cosa, els agricultors i majoristes s’han vist obligats a augmentar els preus de manera molt considerable. Aquest fet no agrada al mercat agrícola, ja que veu que en els últims mesos el mercat està molt inestable des dels mesos estiuencs de l’any passat.

Així doncs, caldrà estar atents als pròxims dies, on sembla que les baixes temperatures seguiran i si s’allarguen tant com les previsions meterològiques diuen, es preuveu que l’estat del mercat ametller acabi estant en una situació crítica, i el pitjor de tot, és que quan arribi l’època més òptima pel fruit (estiu), no estarà amb la producció necessària com per tenir les previsions per la temporada.