DO-MONTSANT-VI

La Denominació d’Origen Montsant manté el creixement que ha vingut experimentat en els darrers anys, i s’aferma tant al mercat català com a l’exterior. La comercialització d’ampolles l’any 2017 ha superat els 6 milions (6.226.864) dels quals el 55% ha estat comercialitzat al mercat interior, i el 45% restant s’ha destinat als mercats internacionals.

Les xifres a Catalunya confirmen l’èxit dels vins Montsant al mercat interior, un dels mercats més importants per a la DO per la proximitat i la importància d’establir lligams amb el públic més proper, donant així valor al producte local i de qualitat.

Pel que fa a l’evolució de la comercialització internacional, els principals països importadors continuen sent els Estats Units, Alemanya i el Canadà. En quarta posició es troba Suècia, que triplica el seu percentatge respecte al 2016, i a partir de la quinta posició es troben països com Suïssa, Japó, Regne Unit o Bèlgica.

Per tipus de vi, els vins negres són els més venuts, tant al mercat interior com a l’exterior, amb un nombre d’ampolles que supera els 5 milions i mig (5.651.231), un 91% del total d’ampolles venudes. Els vins blancs representen el 5%, amb 325.937 ampolles venudes, seguits pels vins rosats, amb un 3%, i els vins generosos amb un 1%.

Aquestes xifres demostren els bons resultats de les accions que la DO Montsant ha portat a terme al llarg dels darrers anys, dedicant una part important dels seus esforços als principals mercats exteriors tant amb accions en el punt de destí com amb diferents missions inverses. Segons assegura Pilar Just, presidenta de la Denominació d’Origen Montsant, totes aquestes accions i els seus resultats finals, afermen una imatge de marca potent tant de la DO Montsant com dels cellers que en ella s’hi emparen.

 

Collita 2017

La producció a la DO Montsant en la collita 2017 va ser de 7.119.190 kg de raïm, una xifra que se situa una mica per sota de la mitjana habitual de la DO i que suposa un 17% menys que en la collita 2016, on es van superar els 8 milions i mig de kg. El percentatge més alt correspon a les varietats de raïm negre, que se situen en un 93%, mentre que les varietats blanques suposen el 7% de la collita.

Pel que fa al raïm negre, les varietats dominants són les històriques i autòctones Garnatxa negra, amb un 36% i Carinyena amb un 28%. Pel que fa al raïm blanc, la Garnatxa blanca és la varietat majoritària, amb un 56% de la producció, seguida del Macabeu, que representa el 38% de la producció del 2017. El bon estat del raïm i els índexs de sanitat vegetal garanteixen la qualitat dels vins Montsant.