mongeta-del-ganxet-dop

Els productors de la ‘mongeta del ganxet’ podran comercialitzar a partir d’ara aquest producte amb el nom amb el qual se li coneix popularment, després que la Comunitat Europea hagi tret a la Denominació d’Origen Protegida (DOP) l’exclusivitat en l’ús del nom d’aquesta varietat de llegum.

L’Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), que havia impulsat aquesta reivindicació, ha informat que d’aquesta manera la ‘mongeta del ganxet’ ha aconseguit la categoria de producte de la terra.

Des de fa quatre anys, la DOP era l’única que podia utilitzar en exclusivitat el nom de ‘mongeta del ganxet’ per comercialitzar aquesta varietat i els agricultors havien d’emprar termes com ‘mongeta de ganxo’ o ‘mongeta del filaire’ per envasar i vendre aquesta llegum.

L’article 42 del reglament de la Unió Europea 1951/2012 estableix que “en el cas que el nom de la varietat vegetal estigui disponible per a la seva utilització en el mercat, tots els productors poden utilitzar-la sense condició de producció o comercialització anterior al registre, incloent els establerts a la zona geogràfica de la DOP o IGP “.

La federació de la xarxa catalana de productors de gra va presentar així mateix un queixa al Ministeri d’Agricultura, que la va comunicar a la CE, qui al seu torn va concloure que “la varietat és de qualsevol que la conreï i la produeixi, sigui o no DOP” .