fira-vi-bages

La DO Pla de Bages i Bages Impuls uneixen esforços per celebrar la que serà la primera edició de la Fira Vi-Ba. La Fira del Vi del Bages neix impulsada per diferents agents culturals, socials i econòmics del territori amb la intenció d’agrupar, en un sol cap de setmana, activitats gastronòmiques, turístiques i artístico-culturals amb un denominador comú: la cultura del vi. La Fira Vi-Ba, a més, serà el nou escenari de la Mostra Vi_suals, una activitat ja consolidada dins l’agenda cultural de la ciutat que enguany celebrarà la seva 11a edició.

Una Fira per a tots els públics: ViBa PRO i ViBa POP

La primera de les cites serà la Fira ViBa PRO: una jornada enogastronòmica per a professionals del vi, l’hoteleria i l’enoturisme que se celebrarà el 4 de juny a partir de les 9:30h al Teatre Kursaal. Els participants tindran l’oportunitat de conèixer la història, el paisatge i el patrimoni, així com les qualitats dels vins i la gastronomia del Bages, de la mà de sommeliers nacionals de primer nivell.

El cap de setmana següent serà el torn de la Fira ViBa POP, que se celebrarà els dies 9 i 10 de juny i oferirà diverses activitats obertes al públic, que giraran al voltant de quatre disciplines: vi, gastronomia,  enoturisme i art. Des de visites i rutes culturals, fins a activitats infantils, mostres de vins, aules de tast impartides per sommeliers professionals, sopars, concerts i fins i tot concursos que es podran seguir a través de les xarxes. La majoria d’activitats tindran lloc a la Plaça Sant Domènec, que acollirà tant la inauguració com la cloenda de la Fira.

Un dels actes destacats és el 20è aniversari de la Confraria de vins del Bages. L’acte d’investidura de la Confraria de vins del Bages, que se celebrarà el dissabte 9 de juny, a partir de les 20h a la plana de l’Om, després d’edicions itinerants. El pregó anirà a càrrec de l’escriptora, periodista i amant del vi, Empar Moliner. La celebració culminarà amb un sopar a l’escola d’Hoteleria Joviat a càrrec dels cuiners dels Fogons del Bages.

Fira ViBa és un projecte impulsat per la DO Pla de Bages i Bages Impuls, amb l’Ajuntament de Manresa i la Diputació de Barcelona com a patrocinadors principals i BBVA CX i Bages Turisme com a patrocinadors essencials. A més de la col·laboració de diversos establiments i institucions de Manresa i el Bages.

El projecte cultural VI-suals presenta la programació amb el pas del temps com a eix d’inspiració artística

fira-vi-suals

El Programa Vi_suals 2018 uneix una vegada més la creació artística i la tasca divulgativa per apropar la cultura del vi al teixit social de Manresa i comarca, esdevenint un projecte cultural de referència.  En aquesta ocasió la locució “tempus fugit”, que convida a reflexionar sobre el pas del temps i a aprofitar-lo al màxim, és l’eix temàtic d’inspiració escollit d’una edició que se celebrarà del 27 de maig a l’10 de juny.

VI_suals 2018, com és habitual, inclourà la mostra de vi i d’art a la Plaça Sant Domènec, l’exposició de Foto Art Manresa, la projecció de curtmetratges a càrrec de Cine Club Manresa, l’exposició del Cercle Artístic de Manresa, el tast de Picapolls al Parc de la Seu i el tast emprenedor. I enguany s’hi afegeix una mostra d’art als aparadors.

Enguany la mostra d’art s’ha plantejat amb un nou format, s’han convidat dos artistes plàstics per exposar la seva obra a la Plaça Sant Domènec: Àngels Freixenet i Eduard Fíguls. I s’han convidat dos cineastes per realitzar dos curtmetratges, Oriol Segon –en col·laboració amb Albert Palomar- i Roger Roca –en col·laboració amb Albert Serradó.

L’art també serà present a través d’una exposició d’obres fetes amb caixes de fusta de vi que es podrà veure a diversos aparadors de comerços del centre històric, elaborades per un col·lectiu d’artistes i estudiants: Marta Mariné, Teresa Martínez, Marc López, Eva Cardona, Marta Casas, Sònia Segura, Txema Rico, Dolors Mas, David Mompó i Clàudia Oliveras, Alba Solé i Paula Pozuelo, Gisela Martínez i Júlia Vallejo, Lia Farré i Berta Pozuelo, Carla Berbés, i Begoña Portela i Ariadna Bosch.

A partir del 16 de juny, totes les creacions artístiques s’agruparan en una exposició al Museu de la Tècnica de Manresa que es podrà visitar fins el 8 de juliol.

Vi_suals és un projecte impulsat conjuntament per la DO Pla de Bages i l’Ajuntament de Manresa, amb la col·laboració de diverses entitats de la ciutat i la comarca: Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central, Cercle Artístic de Manresa, Foto Art Manresa i Cine Club Manresa.