Horticultura ecològica per als qui volen fer de pagesos i no tenen espai

lechugaSant Celoni, Sant Sadurní d’Anoia, Torredembarra, Gelida, Terrassa, Igualada, Sabadell, Rubí, Valldoreix, Blanes o Lleida són algunes de les poblacions catalanes que formen part de la xarxa d’Horts Compartits. Es tracta d’un projecte nou de l’associació Reforesta que pretén facilitar l’horticultura a tots aquells que ho desitgin, tinguin un terreny o no.

Plantar tomàquets, enciams, cebes, apis, patates, carbassons o calçots ja no només és cosa de pagesos. Centenars de balcons i terrasses urbanes estan plenes dels fruits de l’època gràcies a la febre per voler menjar hortalisses amb gust i seguir tot el procés de la planta. Molts habitants de ciutat fa uns anys que s’han estrenat en aquesta afició, i ara la proposta de Reforesta amplia una mica els horitzons facilitant el contacte entre propietaris de terrenys i gent disposada a treure’n partit. No tenir un tros ja no és excusa per no conrear!

A través d’internet, els futurs pagesos i els amos de terres s’anuncien. Quan els interessos coincideixen, i sempre amb el troc com a sistema d’intercanvi, cada part treu el seu benefici (uns guanyen uns metres quadrats per plantar, els altres reben part de la collita). Entre les poques condicions que fixa l’organització és seguir l’agricultura ecològica, de manera que els conreus han de quedar lliures de productes químics. Per als no iniciats, la xarxa d’Horts Compartits organitza tallers al centre de formació que tenen a Torrent (València), i si la distància ho impedeix, la comunitat ofereix espais en línia on poder resoldre els dubtes.

 

Font: http://www.cuina.cat