banquet-etern

El Museu Egipci de Barcelona torna a proposar descobrir la cuina de l’Egipte faraònic durant l’estiu les nits dels divendres. El Banquet Etern, que es com s’anomena l’orginal activitat, ofereix al visitant la possibilitat de descobrir la cuina de l’antic Egipte de la mà de l’egiptòloga Núria Castro. Es podrà veure què menjaven i bevien els antics egipcis, i observar diferències i semblances entre aquesta cuina i la nostra, que no és tan diferent com sembla en un principi. Per exemple, els egipcis elaboraven una beguda a partir de la xufa que podria recordar a l’orxata, o un dolç allargat semblant als xurros.

Durant aproximadament una hora i mitja recorrerem les sales del museu mentre coneixem la passió dels egipcis per les aus (pensem que els aiguamolls del Nil eren riques en aus de tota mena), el seu gust pel peix (però de riu, ja que els productes procedents de la mar eren tabú per a ells), així com el seu consum d’una gran varietat de fruites, llegums i verdures. També sabrem com conservaven els aliments enfront de l’immisericorde sol egipci i veurem que els sistemes per a la conservació de carns i peixos i la momificació no estaven tan allunyats.

Després de la visita arriba el moment de la degustació a la terrassa del museu. Els participants són convidats a provar diversos plats, dissenyats per l’egiptòloga Gemma Castro, experta en cuina faraònica. Per a l’elaboració s’utilitzen molts dels ingredients que ja van usar els antics egipcis. No tots els divendres serà el mateix menú, però per exemple podreu escollir entre entrant de pipes de carbassa, tramussos o confitats; com a primer plat, humus, amanida de llenties o ous de peix; de segon, magret d’ànec o pollastre amb lotus, i de postres, quallada, dàtils o síndria. Tot això acompanyat per una beguda tan característica de l’antic Egipte com és la cervesa i d’un vi blanc aromatitzat, un producte que era molt apreciat pels habitants del país del Nil però del qual els organitzadors de l’activitat recomanen no abusar-ne. Una forma molt interessant i enriquidora de descobrir aquesta cultura a través del paladar.