38a fira de l'arbre i la natura

El Parc Central de Mataró s’omple de parades de flors, flors i arbres amb motiu de l’organització d’aquesta fira.

Desenes de milers de persones passegen cada any pel Parc Central. Amb els anys, el públic, i en conseqüència també l’ambient, ha anat canviant. Als inicis de la Fira Mercat de l’Arbre , a Mataró hi havia bastants menys floristeries que en l’actualitat. D’aquesta manera, els visitants aprofitaven la Fira per realitzar moltes compres i s’emportaven cap a casa el que es convertiria en un element viu del mobiliari de l’habitatge. Els darrers anys, amb les noves floristeries de la ciutat, el «visitant tipus» de la Fira és força diferent. Aprofita la mostra per passejar, mirar, informar-se i fer alguna compra; abans, per a les persones que s’arribaven al Parc, la Fira era una de les principals oportunitats per adquirir alguna planta decorativa per a la casa. D’aquesta manera, de cara a la ciutat, la Fira ha augmentat la seva vessant social enfront d’una cara més funcional.

La major part de la mostra, que agrupa la pista de ciment, tots els seus voltants i l’avinguda central del Parc l’ocupen els professionals d’arbres, plantes i flors. A l’espai més proper a la Piscina Municipal s’hi instal·len els comerços relacionats amb els dibuixos de plantes, la terrissa, etc. Al passeig que porta a la font hi ha estands amb productes alimentaris. Aquests productes són sempre envasats, com ara caramels o ametlles garrapinyades. Des de l’any 2001, a la banda de ponent s’instal·la la Fireta d’Art, de l’Associació Sant Lluc per l’Art, que també col·labora en el concurs de pintura ràpida.

La vegetació pròpia del Parc Central es converteix en un element decoratiu més de la Fira, de manera que els arbres i les plantes de les paradetes es barregen amb els habitants perennes de l’espai. Podreu trobar el nostre productor gourmet Olis Molí del Pau.

Programa
  
Dissabte, 13 de febrer
9h – Inauguració de la Fira.
De 10 a 12,45h – Sortida guiada per recollir plantes d’espècies invasores del nostre entorn,  a càrrec de l’Escola de Natura del Corredor . La sortida es farà des de la Casa Capell situada al Parc Central nou i finalitzarà al recinte de la Fira. Cal fer inscripció fins el dia 11 de febrer al tel. 937582440.
De 10 a 13h – Intercanvi i venda de plaques de cava, al Casal de la Gent Gran. Venda de la placa commemorativa de la 38a Fira.
10h – Inici del concurs de dibuix infantil, al costat de la font del Negrito. Cal recollir el material  a l’estand oficial de la Fira.
11h – Plantada de plantes de temporada a un terraplè del parc, a càrrec dels infants.
12h – Xerrada “La importància de l’adopció” a càrrec de na Marta Torrent de la Protectora d’animals, al jardinet de darrera la Caseta del Negrito.
17h – Xerrada “Les espècies invasores al nostre entorn” a càrrec del Sr. Oriol Bassa, enginyer de forest, a les dependències del Casal de la Gent Gran del Parc.
21h – Fi de la primera jornada de la Fira.
Diumenge, 14 de febrer
9h – Obertura de la Fira
11h – Continuació del concurs de dibuix infantil, al costat de la font del Negrito.
11h – Contacontes infantil a càrrec del Sr. Esteve Guardiola de Buc de Llibres, al jardinet del darrera de la caseta del Negrito.
12h – Visita de les autoritats municipals.
12h – Plantada de plantes de temporada per part dels infants, en un terraplè del parc.
12h – Actuació del Grup d’Havaneres “Vol de Gavines” del Casal de la Gent Gran del Parc, a l’auditori.
13h – Desfilada de gossos per a fomentar adopció, a càrrec de la Protectora d‘Animals de Mataró SPAM. A l’auditori.
18h – Repartiment dels premis del concurs de dibuix infantil a l’estand oficial de la Fira.
20h – Cloenda de la Fira i fins l’any que ve.