Durant el passat dimecres 26 d’Agost va tenir lloc a Bunyol (València) el 70ª aniversari de la tomatina. Una tradició que es celebra en aquest mateix poble l’últim dimecres de cada més d’Agost.

Aquest any la festa de la tomatina va tenir una participació de 22.000 persones amb 96 nacionalitats diferents. Amb aquesta participació, es pot dir que va obtenir un record respecte a altres anys. Aquest any es van necessitar set camions (un mes que el 2014) i mes de 150.000 quilos de tomàquets. Les nacionalitats que mes han participat durant la festa van ser: britànics, japonesos, indis, australians i americans.

 

la tomatina

 

Per tots els participants que no van poder assistir a la festa, s’ha creat un joc virtual per a mòbils anomenat ‘’Tomatina Defense’’.

Aquesta tradició va començar l’any 1945 amb l’atac d’ira d’un ciutadà d’aquest poble. Gràcies això, Bunyol, un petit poble de València s’ha pogut donar a conèixer per tot el món. Y es que fa 70 anys, l’últim dimecres d’Agost, dos joves que no havien pogut participar en una desfilada de gegants pel carrer van decidir començar una batalla campal on es tiraven verdures tots contra tots. I és en aquest moment quan la tomatina va posar les seves primeres llavors.

Avui dia la Tomatina és coneguda per tota Espanya i cada vegada més aconsegueix més participació internacional. Cada any, l’ajuntament paga els tomàquets que es llancen durant la batalla.

La festa comença el dia anterior amb la ‘’l’empalmà’’ que s’allarga fins al dia següent on es reparteix un esmorzar popular a la plaça major. Quan s’arriba a aconseguir el pernil que penja del ‘’palojabón’’ és quan es dóna començament a la batalla de la tomatina i es llença un cohete per indicar l’inici de la batalla de tomaquets. Al cap d’una hora, es llança un coet que indica fi de la batalla i tots els participants han de parar de tirar tomàquets.

Us deixem un video de la tomatina d’aquest any 2015:

Us esperem a la Tomatina de l’any que ve que es celebrarà el proper 31 d’Agost!

tomatina