fesols de santa pau

 

El passat mes de Juliol van declarar els fesols de Santa Pau com a Denominació d’Origen Protegida de producte de cultiu català. Actualment al nostre territori comptem amb 20 productes amb denominació d’origen protegida. Entre aquests productes catalans tenim: les mongetes blanques conreades a la comarca de la Garrotxa (Girona), l’oli de l’Empordà, el pa de Pagès Català, l’arròs del Delta de l’Ebre, el formatge de l’Alt Urgell entre d’altres. 

La denominació d’origen protegida ha estat recollida en el registre de Denominacions d’Origen Protegides i d’Indicacions Geogràfiques Protegides, dins de la classe 1.6 fruites, verdures i cereals frescos o transformats.  A mes a mes, dins del registre també s’inclouen les mongetes que son plantades al termes municipals de Santa Pau, Castellfollit de la Roca, Les Planes d’Hostoles, Les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts. Els fesols de Santa Pau son blancs, rodons i acostumen a tenir un pes entre els 18 i 30 grams per 100 llavors.

Des del departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya afirmen que la propera collita dels fesols de Santa Pau ja es podran comercialitzar utilitzant el nom de Denominació d’Origen Protegida (DOP) i esperen que sigui un valor afegit per donar importància als productes locals de la nostre terra.

Us deixem amb el video: