espatlla-xai-forn

 

Un espectacle de plat

 

Ingredients per a la recepta (3 o 4 persones)

  • 1 espatlla de xai de 1 kg aprox. de Gelada Carns 
  • 3 o 4 patates mitjanes    
  • 1 ceba    
  • 2 caps d’all    
  • 1 got de vi blanc    
  • 1 got d’oli d’oliva    
  • 1 got d’aigua    
  • sal    
  • pebre negre mòlt

 

Elaboració de la recepta

  1. Submergeix l’espatlla en una badeja o recipient amb aigua durant mitja hora.
  2. En un recipient, mescla l’oli, el vi i l’aigua. Agita’l amb una forquilla o una vareta manual.
  3. Després d’haver tingut l’espatlla en aigua mitja hora, col·loca-la en una font apta per a forn, on la vagis a cuinar. Assaona per tota la superfície amb una mica de pebre i sal al teu gust. Afegeix els dos caps d’alls a la safata, senceres o desgranades, el que tu prefereixis. Aboca la barreja d’aigua, oli i vi per sobre. Ja ho tens llest per portar al forn.
  4. Col·loca la safata al forn, preescalfat a 240 ºC i que quedi centrada, amb calor per dalt i per sota. Tanca el forn i deixa’la mitja hora sense donar-li cap volta.
  5. Aprofita per pelar i tallar les patates a rodanxes d’1 cm de gruix i la ceba en juliana. Les afegirem més tard perquè les patates necessiten menys temps de fer.
  6. Després de mitja hora al forn, sense haver-ho girat, retira la safata del forn. Treu un moment l’espatlla i col·loca les patates a la base de la safata juntament amb la ceba. Assaona amb una mica de sal. Col·loca l’espatlla sobre les patates i aprofita a donar-li la primera volta. Introdueix de nou en el forn.
  7. Vigila el forn i, quan vegis que s’asseca, afegeix aigua amb vi blanc o només aigua. Has d’evitar que s’assequi. Rega de tant en tant amb el mateix brou del rostit i dóna-li la volta quan vegis que es daura. Aquest guisat triga d’una hora i mitja a dues hores. En aquest cas, ha estat dues hores al forn i s’ha anat regant amb el suc la carn i afegint aigua les vegades necessàries. S’ha de cuinar fent xup xup, però si veus que fumeja, baixa el foc. Si, per contra, veus que el brou no bull, millor que pugis una mica el foc o se’t courà en lloc de rostir-se.
  8. Abans d’apagar el foc, deixa l’espatlla de xai amb la part de la pell per a dalt perquè quedi ben cruixent i afegeix una mica d’aigua perquè et quedi una mica de brou a l’hora de servir.

 

 

Maridatge

Podeu acompanyar aquest plat amb un L’om Criança de la Cooperativa Agrícola Serra d’Almòs, un vi negre de color robí, d’aroma intens, persistent, de pas llarg en boca marcat per notes de fruites negres i fruits secs.

Om_criançaRecepta extreta de: http://www.annarecetasfaciles.com/2015/12/paletilla-de-cordero-al-horno-con-patatas-panadera.html