viticultors

A la primavera van arribar les gelades, després van escassejar les pluges i en l’última setmana va ser la calamarsa el que es va acarnissar amb el raïm. Per als viticultors de la zona Terra Alta, Penedès i Lleida la collita del 2017 serà una de les pitjors que es recorden. Segons les primeres estimacions realitzades per Unións Agràries (UUAA), els danys soferts superen ja els 14 milions d’euros. En roda de premsa celebrada ahir a Santiago, José Ramón González, responsable de ramaderia i agricultura del sindicat, va reclamar novament a la Xunta de Galícia la concessió d’ajudes directes per poder salvar la campanya i mantenir l’ocupació.

La viticultura Ourense ha resultat la més perjudicada per un any meteorològic atípic. Però a la província altres sectors com el ramader, el apícola o el de la castanya també s’han vist seriosament afectats per la sequera. «Tinc 30 vaques a casa i no tinc per donar-los ni de menjar ni de beure», va denunciar ahir María Páez, responsable de UUAA al Massís Central i Valdeorrras. En aquesta zona, la manca de precipitacions s’ha assecat camps i aqüífers i des de mitjans del mes de juliol els ramaders s’han vist obligats a comprar concentrats i farratges. Les pastures s’han esgotat. «Són 45 dies fins avui, a un cost per vaca d’entorn a dos euros, que suposen una altra pèrdua per als ramaders d’entorn a dos milions d’euros», va incidir ahir González.

A la primavera el sector primari Ourense ja va aixecar la veu per demanar a l’administració ajudes directes i va convocar manifestacions a les comarques més afectades per les gelades. Ahir UUAA va reiterar la seva petició a la Conselleria de Medi Rural. El responsable de ramaderia i agricultura del sindicat va reclamar a la conselleira Àngels Vázquez que no s’escudi en que no pot concedir-les, perquè a l’agost de l’any passat sí va atorgar mig milió d’euros per a la zona d’O Ribeiro. A més, el sindicat reclama que la Conselleria d’Economia els concedeixi préstecs a interès zero o que el Ministeri els bonifiqui les quotes a la seguretat social en un any en què els treballadors del sector «no van a tenir pràcticament cap ingrés», va ressaltar González . «Necessitem ajudes i mitjans urgents, no hem de donar-li de menjar a les vaques i els apicultors no van recollir mel», va implorar María Páez, que va anunciar que avui van a bloquejar les oficines comarcals de la Xunta a Viana i A Gudiña «fins que es els ofereixi una solució ».

Fins ara la Xunta no ha atès les seves peticions. La titular de Medi Rural, Àngels Vázquez, va restar ahir importància als problemes derivats de la sequera. «Parlar de annus horribilis no és real», va asseverar després de ser preguntada pels periodistes durant una visita a una granja de Santiso. Vázquez ha reconegut que el sector vitícola d’Orense «no ho està passant bé», però va recalcar que les afeccions per les gelades, tot i ser importants «no van ser les que van anunciar Unións Agràries i altres sindicats». La titular de Medi Rural va explicar que després de les pedregades ja s’ha recomanat avançar la verema i a partir d’aquí, ha afirmat, «farem valoracions». També s’ha referit a la petició d’alguns alcaldes de la zona d’O Ribeiro, com el de Cenlle o el de Castrelo do Miño, de declarar zona catastròfica a la comarca després de les pedregades. «La Conselleria realitzarà els estudis necessaris per veure si es donen els condicionants», va subratllar.

 

Assegurances agràries

Per enfrontar-se a les inclemències meteorològiques, Vázquez va tornar a recomanar als agricultors que contractin assegurances. «Cada vegada hem de ser més professionals», va subratllar la conselleira. Però des del sindicat Unións Agràries consideren que aquesta no és la solució. José Ramón González ha explicat que les assegurances per a la viticultura no s’adapten a la realitat gallega. «Estan pensats per a altres zones d’Espanya en què hi ha poques parcel·les i molta superfície», va assegurar. «És gastar els diners en una assegurança que no vas a poder cobrar gairebé mai», va afirmar i va demanar a la Conselleria que s’impliqui.

Àngels Vázquez va reconèixer ahir que la pròpia administració «potser» no s’hagi preocupat prou del tema, però va garantir que Medi Rural «posarà sobre la taula recursos» perquè aquests assegurances agràries «siguin assequibles, estiguin adaptats i la gent del rural pugui viure en pau entre cometes, perquè una assegurança mai ho cobreix tot ».