Aquesta Setmana Santa és inèdita i extraordinària. L’obligat confinament per la crisi del coronavirus fa que moltes de les costums que acompanyen aquesta festivitat no es puguin celebrar. No obstant, des de les portes de casa cap a dins podem mantenir alguna de les tradicions, sobretot les gastronòmiques com és el cas dels bunyols de la quaresma.

Durant 40 dies no es podia menjar carn

Des del Dimecres de Cendra fins el Divendres Sant, en motiu de sacrifici i respecte a la mort de Jesucrist, els cristians feien un dejuni que els hi prohibia menjar carn.

Per fer més fàcil el seguiment d’aquesta penitència, a Catalunya es preparaven uns dolços bunyols que agradaven a tothom. Segons la tradició, sobretot es menjaven els dimecres i divendres com a representació de l’inici i finalització de la quaresma.

Els bunyols de Quaresma, un món per descobrir

Per una banda, els bunyols de Quaresma a Catalunya, com a producte tradicional i de proximitat també rep una altra nomenclatura. Per tant, podeu trobar-los amb el nom de bunyols de l’Empordà o Brunyols. Cal diferenciar que els que es preparen al nord de Catalunya hi afegeixen matafaluga i llevat premsat, d’aquesta manera aconsegueixen major consistència.

Per altra banda, a Catalunya també s’elaboren els bunyols de vent. Podreu identificar-los de seguida perquè aquests tenen la forma d’una bola rodoneta mentre que els bunyols de quaresma acostumen a tenir un forat al mig. A més, són més lleugers i tendres doncs queden buits per dins.

T’animes a elaborar-los a casa durant el confinament?

La crisi del coronavirus ens ha obligat o invitat a dedicar-li temps a la cuina. Sense sortir de casa estem aprenent a elaborar els plats del dia a dia i també els postres de diumenge. Avui, doncs, us proposem el repte d’elaborar els vostres propis bunyols i així seguir amb aquesta tradició catalana.

En el següent link trobareu la recepta. Esperem que us agradi i vagi de gust.

RECEPTA, BUNYOLS DE QUARESMA