vedella-ecologica-pedraforca

Per considerar que una carn és ecològica l’animal s’ha hagut de criar en una finca en la qual no s’hagi detectat cap resta d’insecticida, pesticida o tractament químic a la terra en els últims 3 anys. Els animals han de ser alimentats amb una dieta equilibrada i saludable sense cap tipus de transgènic ni antibiòtic. A més, l’escorxador on es mata l’animal i la carnisseria on es manipula han de seguir unes normes ecològiques.

Totes aquestes exigències de la ramaderia ecològica repercuteixen en una carn amb multitud de propietats beneficioses per a la salut i el medi ambient, que generen, per exemple, aquests 5 grans avantatges enfront de la de granja convencional:

1. Moltes més vitamines

Els animals alimentats amb herba presenten en la seva carn moltes més vitamines que els animals de granja industrial. Per exemple conté vitamina E i la vitamina B2 que aporten propietats antioxidants en el nostre organisme. A més conté de 3 a 5 vegades més d’àcid linoleic que la carn de granja industrial. Aquest àcid puja les defenses, disminueix la pressió arterial i ajuda a controlar el colesterol.


2. Sense hormones ni antibiòtics

A les granges industrials s’utilitzen hormones per accelerar el creixement del teixit muscular de l’animal, i es controlen les infeccions, produïdes per l’amuntegament dels animals, amb una gran quantitat d’antibiòtics. A les granges ecològiques es potencia el sistema immunitari natural dels animals amb una bona alimentació i unes bones condicions de vida, evitant que els animals agafin infeccions.

3. Pràctiques sostenibles

A les granges ecològiques es compleix el cicle de la matèria: els animals mengen herba o cereals produïts mitjançant agricultura ecològica, que es fertilitzen i creixen amb el mateix fems que produeixen els animals, ajudant a regenerar el sòl.

4. Animals més sans i feliços

A les granges ecològiques els animals tenen grans espais per on pasturar a l’aire lliure, s’alimenten de forma natural i viuen el major temps possible. La qualitat de la carn és superior quan l’animal té salut i benestar.

5. Suport al producte local

Les granges ecològiques solen ser petites explotacions familiars situades en pobles o comarques no molt lluny d’on viu el consumidor. Comprant carn ecològica es contribueix a enfortir aquest tipus de petits negocis i fa del camp un lloc més sostenible.