verdures

Els agricultors atribueixen a l’especulació dels distribuïdors l’encariment de les verdures, ja que arguementen que el preu en el lineal de la majoria d’hortalisses ha augmentat fins a un 17% mentre que els preus d’origen cauen fins a un 62% des de principis d’aquest any.

 

El fenomen metereològic principal responsable

El principal culpable que ha afectat greument a la producció de verdures ha sigut l’onada de fred que va tenir inici a principis de gener. Com a conseqüència, això ha provocat un augment en el preu d’aquests productes, que no només ha afectat a nivell local, sinó que també ha tingut repercussió en altres països, com el Regne Unit que ha hagut de prendre mesures excepcionals, fins al punt en què han restringit el nombre de peces de verdura que pot comprar cada client. No sabem si en el nostre cas també s’haurà de prendre alguna mesura semblant, però el que està clar és que a dia d’avui també s’ha vist afectada la producció catalana d’hortalisses.

No obstant, aquesta tendència a l’alça dels preus al consumidor no ha tingut el mateix efecte en els preus dels productors. Mentre que els preus en els lineals de productes com les albergínies i els carbassons han augmentat un 17%, els preus d’origen han caigut fins a un 62%, segons el sindicat agrari COAG. D’aquesta manera es podria determinar que en part, estan sent víctimes de les pràctiques especulatives de les cadenes de producció.

Principals objectius per millorar la situació

El responsable de fruites i hortalisses de COAG, Andrés Góngora, ha declarat que “les cadenes de distribució volen recuperar a marxes forçades els seus abusius marges de benefici habituals sense tenir en compte els fonaments objectius del mercat: oferta i demanda”.

Góngora també ha afegit en la seva compareixença que “la situació no és desitjable perquè genera desajustaments en la planificació i no beneficia als agricultors que, en època d’alts preus no disposen de la producció suficients per fer rendibles moments com aquest”.