panellets-en-lleida

Una mica més de 1.200 productes dels 28 Estats membres de la Unió Europea estan protegits per la normativa europea d’aliments de qualitat. D’aquests, Espanya compta amb 186 productes registrats, 19 dels quals són catalans.

La protecció de la UE per als aliments de qualitat es realitza a través de tres segells (no s’inclouen aquí els vins i begudes espirituoses, que funcionen amb un altre registre). Dos d’ells tenen una connotació geogràfica i el tercer està vinculat a mètodes de producció tradicionals.

A continuació es descriuen els tres segells i s’ofereix la llista dels productes catalans inclosos en cada un d’ells.

 

DENOMINACIONS D’ORIGEN PROTEGIDES (DOP)

Denominacions de productes les característiques es deuen d’exclusiva o fonamentalment al lloc de producció i als coneixements tècnics dels productors locals. El producte agrícola o alimentari s’ha de produir, transformar i elaborar en una zona geogràfica determinada i segons un mètode reconegut.

productes:

· Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya
· Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya
· Oli de la Terra Alta
· Oli del Baix Ebre i Montsià
· Arròs del Delta de l’Ebre
· Mongeta del Ganxet
· Pera de Lleida
· Oli de les Garrigues
· Oli de Siurana
· Oli de l’Empordà

 

INDICACIONS GEOGRÀFIQUES PROTEGIDES (IGP)

Productes agrícoles i alimentaris la reputació o característiques estan estretament vinculats a una zona geogràfica. Com a mínim una de les etapes de producció, transformació o elaboració ha d’ocórrer en aquesta zona.

productes:

· Pa de pagès català
· Llonganissa (llonganissa) de Vic
· Poma de Girona
· Torró d’Agramunt
· Calçot de Valls
· Clementines de les Terres de l’Ebre
· Patates de Prades
· Pollastre i capó del Prat

 

ESPECIALITAT TRADICIONAL GARANTIDA (ETG)

Denominacions de productes que garanteixen el seu caràcter tradicional ja sigui per la seva composició i ingredients o pel seu mètode de fabricació. No estan lligades a un lloc concret, però s’han de produir d’acord amb un plec de condicions concret.

productes:

· Panellets