flor-planta-catalunya

Catalunya és la comunitat autònoma capdavantera en exportació de flors i plantes. Concretament, durant els dos primers mesos d’aquest 2016, ha facturat 11,7 milions d’euros, incrementat un 15,6% respecte el gener i el febrer del 2015, que es va xifrar en 10,2 milions d’euros.

A la Taula Sectorial de la Flor i la Planta Ornamental que es va celebrar a Vilassar de Mar i que feia dos anys que no es convocava, s’ha posat de manifest l’interès perquè els productors de flors i planta ornamental s’adhereixin al distintiu de venda de proximitat de producció local i de qualitat. Amb aquesta iniciativa, que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha exposat que s’està treballant, el consumidor podrà identificar de manera clara la seva procedència, apostant així per productes amb origen a Catalunya.

També s’han donat les darreres informacions de plagues, entre les que destaca un bacteri anomenat Xylella fastidiosa que pot causar danys greus en una gran diversitat de plantes cultivades, ornamentals i silvestres. El sector s’ha compromès amb el DARP a prevenir l’entrada de la plaga al territori català.

Per la seva banda, el sector ha exposat la recuperació de participants en el Projecte de les Viles Florides, demanant que el DARP continuï el seu suport i animant a totes les associacions relacionades a incorporar-s’hi.

Finalment, i recordant la Directiva 128/2009, d’ús sostenible dels plaguicides, s’ha informat sobre l’estat d’implantació del programa d’inspeccions d’equips d’aplicació de productes fitosanitaris, i també sobre la novetat en la inscripció al cens dels equips fixos d’interior dels hivernacles, els quals també han de passar la inspecció com a data límit el 26 de novembre de 2016.

A la Taula han participat Unió de Pagesos, JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), el Gremi de Jardineria de Catalunya, la Federació d’Agricultors de Viveristes de Catalunya, el Mercat de la Flor i de la Planta Ornamental de Catalunya i la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC).