butifarra
El Gremi de Carnissers de Barcelona i Comarques preveu vendre una mitjana de 250 quilos de carn per elaborar botifarres d’ou a cadascuna de les 2.250 botigues que representa la Federació Catalana de Carnissers i Xarcuters. De fet, els agremiats vaticinen per a aquest any un increment al voltant del 2% de les vendes d’aquest producte artesanal i típicament català.

Aquest creixement es deu, en part, a la celebració del primer concurs de botifarra d’ou que ha organitzat la Fundació dels Oficis de la Carn per posar en valor els productes tradicionals, atès que “l’objectiu és realçar la figura del mestre artesà” , apunta Pròsper Puig, vicepresident del Gremi de la Carn. El certamen, que dóna la benvinguda al Carnaval, ha premiat la millor botifarra tradicional i la més innovadora en la seva primera edició.
Un jurat de mestres artesans de la “Confraria del Gras i Magre”, integrat per Joan Riera, Pere, Duran, Josep Noguera, Ricard Julià, Pròsper Puig i Jordi Vilà, ha llorejat a Ramón Hernando per elaborar “una butifarra esponjosa, tendra, amb la sal justa, un toc de pebre blanc i amb un ou ben cuit “, el secret és utilitzar una bona matèria primera, ous de qualitat i carn selecta. Amb tot, l’expert és positiu i augura “un increment de les vendes en Carnestoltes” gràcies a la visibilitat que els ha atorgat el concurs. El nostre productor gourmet Cal Vivet ha guanyat el segon premi.

El guanyador en la modalitat de la botifarra més innovadora, David Roig, ha captivat el jurat amb una botifarra d’ou amb fetge d’ànec i codony, ideal per degustar amb el vi Sauterns. L’artesà pronostica un ascens de les vendes, ja que “la gent cada any espera les nostres botifarres”. Per això, en aquesta ocasió ha elaborat 18 varietats.

Més que un concurs, s’ha celebrat una festa gastronòmica en què cada concursant, després d’inscriure i aportar 3 quilos de botifarra, ha presentat la seva proposta a un jurat expert en el sector carni que ha degustat els productes fins a escollir als guanyadors: un per a la categoria més innovadora i un altre per la més tradicional. Segons Josep Dolcet, secretari del comitè organitzador, “les botifarres presentades, sobretot en la categoria tradicional, han reflectit clarament les composicions i les diferents maneres d’elaborar”.

Després d’avaluar l’aspecte intern i extern de les botifarres presentades, alguns membres del jurat com Ricard Julià, ha apuntat que “aquest concurs serveix per intercanviar opinions i formes de fer” dins del mercat, el que suposa un increment de la creativitat a la hora de cuinar botifarres. Per la seva banda, Joan Riera, també del tribunal, ha raonat que “tots els participants són artesans amb coneixements i que s’atreveixen a innovar”.

La Federació dels Oficis de la Carn ha reunit tota la carn sobrant del concurs per tal de donar-la a la Fundació Banc dels Aliments. Una iniciativa solidària que encara la “Confraria del Gras i el Magre”, una organització sense ànim de lucre que defensa i dóna a conèixer les millors carns i el seu valor nutritiu.