hortalisses-botigues

L’augment dels preus en origen per una brusca reducció de la producció d’hortalisses com a conseqüència de les adversitats meteorològiques en el sud-est espanyol i en gran part d’Europa ha escurçat els marges durant la segona i tercera setmana de gener, situant-los entre el 50% i 70%. Així ho reflecteix  L’Índex de Preus en Origen-Destí dels aliments (IPOD), que estableix el diferencials dels aliments entre el camp i la taula. Malgrat això, el preu de venda al consumidor s’ha incrementat.

Albergínies i carabassons han arribat a cotitzar molt prop dels 4 euros/ kg en l’equador del mes. “Els agricultors no s’han lucrat amb aquesta situació. Hi ha hagut un descens de producció que s’equilibra amb els preus. A més, estem parlant de dues setmanes en una campanya que dura diversos mesos”, matisen des de la sectorial de fruites i hortalisses de JARC-COAG.

El Cap Sectorial de l’Horta de JARC-COAG, Mauri Bosch, comenta que “l’augment dels costos de producció i el descens de la collita d’hortalisses han provocat que els pagesos no ens haguem beneficiat d’un increment de les cotitzacions”.

Pràctiques especulatives

Tal com pot observar-se en el gràfic d’evolució, durant l’última setmana la baixada de les cotitzacions en el camp de les principals hortalisses no s’està repercutint als preus pagats pel consumidor. En el cas del carabassó, els preus en destí s’han elevat un 14%, malgrat la caiguda d’un 62% de les cotitzacions en el camp. En albergínia, l’evolució ha seguit la mateixa tònica, i mentre els preus al consumidor s’han elevat un 17% al productor han baixat un 35%.

“De nou, agricultors i consumidors estem sent víctimes de les pràctiques especulatives de les cadenes de distribució que volen recuperar a marxes forçades els seus abusius marges habituals sense importar-los els fonaments objectius del mercat: oferta i demanda. La situació productiva en el camp no ha variat tant d’una setmana a una altra com per propiciar una ensulsiada dels preus tan significativa. La pressió de les centrals de compra dels grans distribuïdors està passant factura als productors, que una vegada més ens veiem indefensos per controlar una perniciosa volatilitat”, afegeixen des de la sectorial de fruites i hortalisses de JARC-COAG. A més, destaquen que “les declaracions públiques de la ministra d’Agricultura han afavorit aquesta situació”.

JARC-COAG considera que aquesta situació de dents de serra en els preus no és desitjable, ja que provoca especulació en la cadena per part dels agents amb més poder en aquesta, desequilibris a les planificacions i a la llarga no beneficia als agricultors, que en èpoques de preus alts, no disposen de producció suficient per fer rendibles aquests moments.

“És cert que les produccions agràries estan sotmeses a la meteorologia i, per tant, i per molt que es planifiqui una campanya poden produir-se situacions de certa escassetat o pics de producció, però el desitjable és mantenir una creixent estabilitat en les relacions comercials que eviti les oscil·lacions tradicionals en les cotitzacions en origen i les usuals situacions de preus baixos per sota de cost de producció”, senyalen des de l’organització agrària. Per aquest motiu, JARC-COAG insisteix que són necessaris els sistemes de gestió de mercats, tant la utilització d’aquells que estan a la nostra disposició, com a sistemes de crisi greu.