pa artesanal

Amants del pa

Segons algunes dades de consum, Catalunya és una de les Comunitats Autònomes que més pa es consumeix diàriament, fet en molts mesos és la regió que més en compra amb diferència. Segurament, puguin ser diverses raons les causants d’aquesta curiosa dada, que sens dubte ens delata als catalans com a amants del pa, un aliment que per a moltes llars és indispensable en els àpats.

Tots sabem que un dels menjars més clàssics i tradicionals de la gastronomia catalana és el pa amb tomàquet. Per una banda, podria ser una de les raons per les quals els catalans consumim tant pa, ja que al cap i a la fi, ja sigui per part del sector de la restauració com pels particulars, és una hipòtesi que podria agafar força. Cal dir que que gran part d’aquest consum es realitza per part dels negocis de restauració, que proporcionalment respecte altres Comunitats Autònomes, aquí se’n consumeixen molt més.

Qualitat més que òptima

L’altre aspecte que podriem tenir en compte és sens dubte la qualitat del blat que tenim al pais. El cas és que la producció del blat i el cereal, és una de les que més unitats se n’extreuen en el sector agrícola català. A més la qualitat és empíricament demostrable amb dades, que ens podem confirmar. Aquestes ‘proves’ són que en els últims anys, les peticions de mercats externs pel blat català, ha anat augmentant fins al punt que en tres anys les exportacions han incrementar fins a 21%.

El del pa, sempre és un mercat molt rendible i efectiu. En termes generals, el aliment més consumit de tots per la societat és el pa, i és que certament si ens parem a pensar-ho, cada dia en mengem. Si no és pa, és algun aliment que porti derivats d’aquest, amb la qual cosa la matèria prové del mateix lloc.

Auge de l’artesania

Més enllà de les dades potencials que puguin haver, cal dir també que les panaderies i fleques estan en auge en el territori català. A més cal dir que les la producció del pa artesanal està creixent més del que ho estava abans, fins i tot en les cadenes de panaderies que no són negocis locals. Sens dubte és una bona noticia pels amants del pa, que en detriment de les cadenes que venien pa congelat, sembla que la producció i els preus del blat, han aconseguit que les panaderies siguin pràcticament quasi totes de producció artesanal.