nens-menjar

 

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) ha elaborat un document en el qual aconsella deixar els nens decidir la quantitat d’aliments que mengen i deixar-los repetir verdura, primer plat i fruita fresca, si es queden amb sensació de gana.

«L’adult ha de tenir la responsabilitat d’escollir què, on i quan menja el nen, però deixar que el nen decideixi les quantitats», va destacar la dietista-nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Gemma Salvador, entre les conclusions del document «Acompanyar els àpats dels nens: consells per a menjadors escolars i per a les famílies».

Al costat de «respectar la sensació de gana» del nen i «no obligar que s’acabin el que no han decidit», una altra recomanació del document en què Salvador va posar èmfasi va ser la de no «tancar-se» i obligar els nens a provar menjars nous que rebutgin, sinó insistir en l’oferta en el temps «com pluja fina».

Així, el document apunta que l’acompanyament dels adults en els àpats ha de ser respectuós, sense coercions i tenint en consideració els gustos i la sensació de fam dels nens. Tant al menjador com a casa, pot ser una bona pràctica permetre que els nens puguin repetir el primer plat i de fruites i verdures fresques, limitar la quantitat de carns i menjar com a mínim en 30 minuts i amb tranquil·litat.