flors-safra-montsec

Ja ha començat la floració del Safrà del Montsec, un espectacle per als sentits. Molts pobles de Catalunya eren grans centres de producció i comerç de safrà al segle XIV, tal com ho demostren els diferents impostos i lleis creats per assegurar l’autenticitat d’aquest tresor vermellós, que no només es venia als mercats locals, sinó que, també era exportat a altres ciutats europees. Diferents conflictes i esdeveniments al segle XV, però, van provocar la desaparició del monopoli de safrà a Catalunya, i el cultiu de les espècies es va estendre cap al sud i l’oest d’Espanya: Aragó, València, Andalusia i Castella-la Manxa, que segueix sent el principal país d’Espanya productor de safrà a dia d’avui (amb la seva pròpia Denominació d’Origen Protegida).

Safrà del Montsec està a Llimiana, al Montsec, un dels centres de producció de safrà a l’època medieval. Aquest petit negoci familiar ofereix un producte extremadament refinat: són membres de l’organització Slow Food i el seu safrà està certificat orgànicament per diversos òrgans reguladors.

safra-montsec-e1506095555319

Podeu trobar més informació a l’article: http://culinarybackstreets.com/cities-category/barcelona/2017/harvest-week-saffron/