bosses-plastic

La Generalitat de Catalunya ha anunciat que prohibirà per llei a tots els comerços donar gratuïtament bosses de plàstic d’un sol ús. Aquesta mesura forma part del pacte signat pel govern català, els fabricants i el sector comercial per reduir el 2020 en un 90% el seu consum, tan perjudicial per al medi ambient.

A través del projecte de llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, coneguda com a llei d’acompanyament als pressupostos, el Govern ha modificat la normativa de residus per vetar explícitament el lliurament gratuït de bosses de plàstic tant a les botigues com en el repartiment a domicili. En el seu dictamen, el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) valora que aquesta mesura “pot contribuir a avançar cap a objectius mediambientals”, que és la meta última de la mateixa. Fonts de la conselleria de Territori i Sostenibilitat han explicat que gran part del sector comercial fa ja temps que cobra als seus clients per les bosses, una pràctica que està més estesa en els grans establiments, com supermercats o centres comercials, però que ha tingut més reticències al petit comerç.

L’objectiu inicial de la Generalitat era aplicar aquest canvi legislatiu al gener de 2016, però les dificultats per formar govern a Catalunya -les eleccions van ser al setembre de 2015 i no es va assolir un acord de govern fins a mitjans de gener d’aquest any- han endarrerit la seva aprovació. L’origen d’aquesta mesura està en el Pacte per la Borsa que van signar per primera vegada l’any 2009 l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), els fabricants de bosses de plàstic i les diferents associacions de la distribució comercial i que precisament es va reeditar fa uns dies. D’aquesta manera, les parts implicades reafirmen el seu compromís de seguir avançant en la prevenció d’aquest tipus de residu i estableixen un marc de diàleg i seguiment per valorar els avenços aconseguits.