bacalla

Torna el “peixopalo” a Sant Feliu de Guíxols. Del 10 de febrer al 20 de març, el municipi del Baix Empordà, celebra les jornades gastronòmiques del bacallà i peixopalo, on fa un homenatge i reivindica la importància que té el bacallà en la seva cuina local.

Quan arriba la Quaresma s’incorpora a les nostres taules el bacallà, un aliment molt important i apreciat en l’actualitat. A través del port de Sant Feliu de Guíxols es va introduir en aquesta zona el peixopalo (bacallà sec). Aquest aliment va ser molt apreciat pels mariners i tapers durant el segle XIX i va aconseguir ser assimilat ràpidament a la dieta de la ciutat i al seu torn es va adaptar com cap altre producte a la gastronomia del nostre mar i la nostra terra. En l’actualitat, s’ha recuperat i reinventat a les nostres cuines i restaurants i torna a la taula amb tot el seu sabor que fa despertar tots els sentits.

El peixopalo és el nom tradicional amb què es coneix, en tota la Vall d’Aro, al bacallà sec i curat al sol. D’origen víking, va arribar fins a la costa catalana fa segles gràcies a pescadors bascos i portuguesos que recalaven al port de Sant Feliu de Guíxols, que a més, van introduir aquest aliment entre els àpats dels mariners durant el s. XIX.

Així va ser com Sant Feliu de Guíxols es va convertir en la primera localitat que el va integrar en la seva dieta local i on any rere any se celebra aquesta cita gastronòmica.

El bacallà és un aliment típic de l’època de la Quaresma, valorat pel seu sabor i per la gran versatilitat que ofereix a la cuina. Inicialment les receptes que es preparaven amb ell eren més modestes, en les que tan sols afegien patates, però a poc a poc els guixolenses han anat recuperant el gust original de l’peixopalo alhora que intenten descobrir nous sabors i proposar nous plats més seductors per al paladar dels consumidors.

Precisament aquestes variades i imaginatives receptes, d’entre els més de 30 restaurants que hi participen, ens ofereixen un perfecte pretext per apropar-nos a Sant Feliu en aquesta època de l’any.

Per a més informació:

Oficina de turisme de Sant Feliu de Guíxols

Plaça del Monestir, s / n (Monestir)
17220 Sant Feliu de Guíxols
T. 972 82 00 51
turisme@guixols.cat
www.visitguixols.com